Hlavní obsah

Po operaci mu zůstaly trvalé následky, od kraje dostal odškodné čtyři milióny

Po operaci žlučníku v Orlické nemocnici v Rychnově nad Kněžnou se před 11 lety Josefu Barvínkovi zhoršil zdravotní stav a on musel být převezen do Hradce Králové. Po sérii zákroků skončil s trvalými následky. Okresní soud nařídil, aby mu královéhradecký kraj zaplatil čtyři milióny korun jako odškodné. Ten tak nyní učinil. Informaci v pátek potvrdil mluvčí hejtmanství Imrich Dioszegi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zdravotní komplikace u muže nastaly po operaci žlučníku v rychnovské nemocnici. Byl přeložen do hradecké fakultní nemocnice, kde musel podstoupit sérii operačních zákroků. Z nemocnice byl propuštěn s trvalými následky v lednu 2003, do loňského roku byl v plném invalidním důchodu.

Barvínek v roce 2004 podal u rychnovského soudu žalobu o náhradu škody. Rychnovský soud v roce 2009 žalobu zamítl, hradecký krajský soud v roce 2010 rozsudek zrušil a vrátil věc k novému projednání. V něm letos rychnovský soud rozhodl o náhradě škody a také povinnosti kraje vyplácet poškozenému muži doživotní měsíční rentu ve výši 15 399 korun.

"Rada Královéhradeckého kraje rozhodla proti rozsudku nepodávat odvolání. Odpovědnosti se nelze vyhnout a při podání odvolání hrozilo riziko, že výše náhrady za poškození zdraví bude narůstat," uvedl Dioszegi.

Zřizovatelem rychnovské nemocnice se stal 1. ledna 2003 Královéhradecký kraj, na který přešla všechna práva a závazky nemocnice. Kraji se nepodařilo domoci na pojišťovně žádné náhrady za vzniklou škodu. Nyní právní oddělení analyzuje, zda je možné po někom požadovat náhradu škody za proplacení prohraného soudního sporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám