Hlavní obsah

Po expolicistovi chtějí za podvod 50 tisíc, po druhém za totéž 5 miliónů

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín/Plzeň

Zhruba šestnáct let shodně sloužila dvojice Lubomír Zábel ze Zlínska a Karel Čada z Plzeňska u policie na základě falešného vysvědčení. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) je stíhá pro podvod a padělání a pozměňování veřejné listiny. Po obou v trestním řízení jejich bývalí zaměstnavatelé požadují náhradu škody.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Po Karlu Čadovi (vpravo) chce policie pět miliónů.

Článek

Potud jsou případy expolicistů krajských ředitelství v Plzni a Zlíně velmi obdobné. V čem se ale zásadně liší, je výše odškodnění, které jejich bývalí nadřízení požadují od obou mužů. Plzeňské ředitelství se připojilo k trestnímu řízení s expolicistou Čadou, se kterým již koncem července začal soud, s částkou přesahující pět miliónů korun. [celá zpráva]

Pouhá setina ze šesti miliónů

Zlínské krajské ředitelství však po Zábelovi zatím požaduje jen setinu této částky, přesněji pouhých padesát tisíc korun, a to i když škoda v jeho případě dosahuje téměř šesti miliónů korun.

Diametrálně odlišný pohled dvou krajských ředitelství na dvě časově téměř shodné kauzy policistů s falešným vysvědčením nenechává v klidu policejního prezidenta Martina Červíčka. „Není možné a ani správné, aby byly dva rozdílné přístupy,“ řekl Právu policejní prezident.

Vzniklá škoda je podle GIBS součtem jejich hrubého výdělku a veškerých náhrad, které byly expolicistům od roku 1996 poskytnuty. I když tato částka činí v Zábelově případě téměř šest miliónů, přesto se vedení zlínské policie připojuje jen se zlomkem. „Dělali to naši právníci. Částku, se kterou jsme se připojili k trestnímu řízení s náhradou škody, neznám. Ani mě to moc nezajímá, to je věc právníků. Je to pod mojí rozlišovací schopností. Připravovalo se několik variant a vše se konzultovalo s personalisty policejního prezidia a ministerstva vnitra,“ sdělil Právu šéf krajské policie ve Zlíně Bedřich Koutný.

Mluvčí krajské policie Jana Macalíková později částku upřesnila. „Dosud žádáme odškodnění ve výši padesáti tisíc korun za období do roku 2010. Pak došlo ke změnám zákonů a právních úprav. Jakou částku budeme žádat za zbytek období, tedy dle našich právníků za období od roku 2012, kdy skončilo přechodné období, ve kterém policisté měli možnost doplnit si vzdělání, do dubna 2013, zatím nevíme a vyčíslujeme,“ doplnila Macalíková.

Policejní prezident doufá, že se obě kauzy budou řešit stejnou vahou. „Nic není ještě definitivní. O konečné částce rozhodne soud. Každý z těch případů je v jiné fázi dokazování. Pevně věřím tomu, že všechny věci budou stanoveny tak, jak předpokládá zákon,“ řekl Právu policejní prezident.

Nelze navýšit

Pokud by však soud při hlavním líčení se Zábelem rozhodl, že škoda způsobená jeho podvodným jednáním dosahuje téměř šesti miliónů korun, krajské policejní ředitelství už nebude moci navýšit odškodnění z původně požadovaných padesáti tisíc na částku rovnající se celkové škodě a bude odkázáno na občanskoprávní řízení.

„Pokud někdo v organizaci, které vznikla škoda v řádech miliónů, po viníkovi vymáhá mnohem nižší částku, vzniká zde podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. Obecně platí, že každý správce majetku, v tomto případě státního, má vystupovat v pozici řádného hospodáře,“ uvedl jeden ze zlínských právníků, který chtěl zůstat v anonymitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám