Hlavní obsah

Po čtyřech letech se přiznal k vraždě manželky

– PLZEŇ
Právo, Patrik Biskup

Čtyři roky se dařilo Janu Černému z Kolince na Klatovsku udržet v tajnosti, že zabil svoji manželku. Pětatřicetiletý lamač kamene se k vraždě doznal až poté, co policisté po letech našli tělesné pozůstatky 30leté matky dvou dětí zahrabané v lese. V úterý před plzeňským krajským soudem činu litoval.

Foto: Jan Řehounek

Divadelní představitel strýce Pepina z inscenace Evangelium schizofrenického strýce Jaroslav Šturma na pozadí samotného Bohumila Hrabala.

Článek

Podle žalobkyně Černý v říjnu 2000 manželku usmrtil několika údery do hlavy dřevěným válečkem na těsto. Mrtvé tělo naložil do auta a odvezl do lesa u nedaleké obce Čejkovy, kde jej zakopal. Ostatky Niny Černé objevili 19. září loňského roku psi speciálně cvičení na vyhledávání mrtvol. Do nálezu kosterních ostatků Černý zapíral. Dětem, příbuzným a známým tvrdil, že neví, kam zmizela.

"Tu noc přišla pozdě z hospody. Bylo vlastně už skoro ráno. Probudil mě takový dunivý zvuk. Vyšel jsem z ložnice a viděl ji, jak se v kuchyni válí na podlaze. Byla opilá. Chtěl jsem ji pomoci do postele, aby ji v takovém stavu neviděly děti. Začala mi nadávat a křičet, ať ji nechám být. Když jsem se ji snažil chytit, začala kopat. Zavrávoral jsem a padl zády na kuchyňský stůl, kde jsem nahmatal váleček na těsto a dvakrát ji praštil po hlavě," vypovídal před soudem Černý.

Potom si podle svých slov dřepl na bobek, chytil si hlavu do dlaní a neustále si říkal, co provedl. "Když jsem nenahmatal puls, dostal jsem strašný strach. Hlavou se mi honily myšlenky, co bude s dětmi. Tak jsem tělo ukryl v kufru auta a později odvezl do lesa, kde ho zakopal," pokračoval.

Čtyři roky se přetvařoval

Pak se vrátil domů a dělal, jako by se nic nestalo. Druhý den ohlásil na policii, že pohřešuje manželku. U soudu dále řekl, že přišel na její nevěru. "Trvalo to už dva nebo tři měsíce. Tak jsem ji navrhl, že se rozvedeme. Nejdříve o rozchodu nechtěla ani slyšet, ale později si to rozmyslela a souhlasila," prohlásil Černý.

Celé čtyři roky od vraždy žil stále ve strachu. Upnul se na děti a nahrazoval jim mámu. "To mu nemůžu upřít. Staral se o ně vzorně. Vařil jim i pral. Jen nechápu, jak mohl tak dlouho vydržet se přetvařovat," uvedl před soudem otec zavražděné ženy Jan Kudlic.

O své dceři se zmínil jako o čistotné holce, která měla smůlu. "Poprvé otěhotněla už v sedmnácti letech a měla strach, že se nevdá. Pak si vzala Černého a měli s ním další dítě. Byla to ze začátku láska jako trám. Po mateřské šla dělat servírku do restaurace. To bylo nešťastné zaměstnání. Později jsem se dozvěděl i o těch jejích nemanželských záletech," uvedl Kudlic.

"Paradoxně jsem na tom nejvíc bitý já. Vzal jsem si obě děti do péče. Manželka mi zemřela a já zůstal na všechno sám," dodal.

Policie měla podezření, ale nemohla nic dokázat

Kriminalisté měli podezření na Černého od samého začátku, ale nemohli mu nic dokázat, protože chybělo tělo. Například objevené stopy krve v kufru auta patřící Černé vysvětloval její muž tím, že auto používala a mohla se v kufru říznout o nářadí, které se tam válelo.

Do okolí místa, kde vrah tělo pohřbil, přivedla detektivy náhoda. Na poli u lesa objevili mikinu, která patřila Černému. Dále zjistili, že to místo dobře zná a jezdí tam na houby.

"Psi zavětřili, rozběhli se do lesa ke dvěma vzrostlým dubům, kde začali hrabat a štěkat," konstatoval soudce Roman Dočkal. Nikdo z lidí v obci netušil, že to bude mít takový konec.

"Během těch čtyř let se pokaždé objevovaly zprávy, že Nina byla viděna na různých místech. Utěšovali jsme rodinu, že se jí nic nestalo, že prostě někam utekla a vrátí se zpátky. Policisté při pátrání po ženě převrátili vesnici doslova vzhůru nohama. Hledali ji všude, třeba i v kanálech. Několik dní tu nepřetržitě kroužil vrtulník," řekl starosta Kolince Antonín Chmelík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám