Hlavní obsah

Plukovník protidrogové centrály, který měl krýt výrobu pervitinu, je nevinný, rozhodl soud

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Plukovník Národní protidrogové centrály Miroslav Vogel nespáchal žádný trestný čin, rozhodl ve čtvrtek pražský městský soud. Vogel byl obžalováný z krytí výroby a prodeje pervitinu a vydírání svého informátora z libereckého podsvětí. Rozsudek je zatím nepravomocný.

Soud projednává kauzu policisty, který měl krýt výrobu drogVideo: Novinky

 
Článek

„Výpověď hlavního svědka Petra Ryžáka byla vyhodnocena jako nevěrohodná. Ryžák podával nejméně dvě verze skutkového děje. Toto vyhodnocení je základní okolností, která vedla soud ke zprošťujícímu rozhodnutí,“ zdůvodnil verdikt předseda senátu soudu Petr Hovorka a dodal, že vina obžalovaného musí být prokázána nade vši pochybnost, což se v tomto případě nestalo.

„Je to zatím první poločas, krotil emoce po vynesení rozsudku Vogel s tím, že teprve až nabude rozsudek právní moci, bude důvod k radosti. Státní zástupce i Vogel si nechali lhůtu na rozmyšlenou, zda podají odvolání. Ve Vogelově případě se ale podle slov jeho advokáta jedná pouze o procesní záležitost.

Vogel, který má v NPC hodnost plukovníka, stanul soudem kvůli obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby, vydírání, nadržování a z ohrožení utajované informace mezi lety 2009 a 2012. Za tyto činy mu hrozilo až deset let vězení.

Zkazilo mi to můj profesní život, soukromý život i zdraví
plukovník Vogel ve své závěrečné řeči

Státní zástupce Michal Moravský původně obžaloval Vogela mimo jiné z toho, že svého informátora Petra Ryžáka vydíral. Vzhledem k nekonzistentním Ryžákovým výpovědím ale sám žalobce navrhl soudu zprostit obžaloby z trestného činu vydírání. Podle Ryžáka, který v tomto případu vystupoval jako poškozený a zároveň svědek, mu prý Vogel vyhrožoval, až se Ryžák bál o své zdraví.

Na ostatních skutcích z obžaloby Moravský ale trval. „Provedené důkazy vylučují přímý úmysl, obžalovaný si ale musel být důsledků svého jednání vědom,“ podotkl v závěrečné řeči Moravský a navrhl pro Vogela tříletý podmíněný trest.

„Nespáchal jsem žádné protiprávní jednání. Jednal jsem podle zákona a svého vědomí. Zkazilo mi to můj profesní život, soukromý život i zdraví,“ uvedl před soudem Vogel. Jeho advokát se ve své dvouhodinové závěrečné řeči vracel k výpovědím svědků a zejména Ryžákovu výpověď označil za rozporuplnou, účelovou a nevěrohodnou.

„Jeho (Ryžákovu) výpověď ovlivňuje jeho vlastní zájem. Tím je dosažení co možná nejnižšího trestu v jeho vlastním případě,“ uvedl Vogelův obhájce. Ryžák byl v červnu zatím nepravomocně odsouzen k patnácti letům vězení za výrobu pervitinu. Toto pondělí byl navíc zadržen v Ústí nad Labem s půl kilem efedrinu, který se používá k výrobě pervitinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám