Hlavní obsah

Plavčík je nevinný, potvrdil soud v případu smrti chlapce v bazénu

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Čtyřiadvacetiletý Marek Skaličan je v případu smrti chlapce v libereckém městském bazénu nevinný. Odvolací Krajský soud v Liberci ve středu potvrdil, že to nebyla nedbalost někdejšího plavčíka, která před 2,5 lety přispěla ke smrti 14letého plavce. Chlapec se udusil při hře ve vodní atrakci Divoká řeka. Rozhodnutí je pravomocné, je však možné proti němu podat dovolání.

Foto: Michael Polák, Právo

Plavčík Marek Skaličan (vpravo). Za usmrcení z nedbalosti mu hrozilo až šest let vězení.

Článek

K tragédii došlo v 3. září 2016 v městském bazénu v Liberci. Čtrnáctiletý chlapec si spolu s dalšími třemi kamarády hrál v bazénu, konkrétně v Divoké řece. Chlapci svévolně odstranili bezpečnostní mřížku sacího potrubí o průměru 40 až 50 centimetrů, které ústí ve výšce zhruba 30 centimetrů ode dna.

Proud ho následně vtáhl dovnitř, kde zůstal zaklíněný a udusil se. Jeho tělo našli až policisté poté, co je rodiče zalarmovali, že se chlapec nevrátil domů.

Podle obžaloby se plavčík dostatečně nevěnoval svým povinnostem a nesledoval bezpečnost. „A nezabránil chlapcům mříž sacího potrubí odstranit,“ uvedl u okresního soudu státní zástupce Bedřich Skalický.

Soudkyně Okresního soudu v Liberci Blanka Škrétová však loni v září Marka Skaličana obžaloby z usmrcení z nedbalosti zprostila. „Není možné klást mu za vinu spáchání skutku ve formě nevědomé nedbalosti,“ vysvětlila tehdy rozsudek.

Soud nepochybil

Státní zástupce se proti vynesenému rozsudku odvolal, proto o věci ve středu rozhodoval krajský soud. Ten se s tímto verdiktem ztotožnil s tím, že po prozkoumání považuje veškeré provedené důkazy za dostatečné a souhlasí i s jejich vyhodnocením.

„Okresní soud postupoval správně, když obžalovaného zprostil obžaloby. Ani v hodnocení důkazů nebylo zjištěno žádné pochybení,“ uvedl předseda odvolacího senátu František Boštík.

Jednání se obžalovaný osobně účastnil, shodně jako u okresního soudu však využil svého práva nevypovídat. Soud proto vycházel z jeho výpovědi z přípravného řízení, kdy mimo jiné řekl, že mu je situace líto a mrzí ho to, ale není si vědom toho, že by k tragédii došlo v důsledku jeho pochybení.

Chovali se nestandardně 

Podle soudce Františka Boštíka bylo chování chlapců atypické a obžalovaný nemohl předpokládat, že se chovají nestandardně. Navíc se snažili před očima plavčíka skrývat, o co se snaží. Zatímco někteří dělali stěnu, druzí se nejprve pokusili mříž vytlačit rukama, a když se jim to nepovedlo, pokračovali v její destrukci nohama, až ji zhruba ze dvou třetin ohnuli.

„K tragickému následku došlo poté, co nezletilý otvor ucpal a vznikl podtlak, který ho vtáhl. Pokud podtlak nevznikne, jedná se o bezpečnou atrakci. Což dokázaly i znalecké testy pomocí vlasové sondy, která nebyla do otvoru ani nasátá,“ uvedl mimo jiné soudce Boštík.

Ve chvíli neštěstí měl plavčík povinnost dohlížet i na další stanoviště. Divokou řeku nechal uzavřít ve chvíli, kdy jeden z návštěvníků našel na dně uvolněné kachličky a poté i mříž. Že se v té chvíli někdo nachází v odtokové rouře, nikdo netušil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám