Hlavní obsah

Nic jsem neviděl, odmítá vinu plavčík souzený kvůli utonutí čtrnáctiletého chlapce

– Liberec
Právo, Michael Polák

Tragickou událost, při níž před dvěma lety zahynul v plaveckém bazénu čtrnáctiletý chlapec, začal ve středu projednávat Krajský soud v Liberci. Ze smrti chlapce, který se udusil v odkrytém sacím potrubí v rámci vodní atrakce divoká řeka, viní obžaloba čtyřiadvacetiletého plavčíka Marka Skaličana. Za usmrcení z nedbalosti mu hrozí až šest let vězení. Plavčík vinu odmítá.

Obžalovaný u souduVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

„Jsem přesvědčený, že jsem nepochybil. Během mé služby jsem nic neobvyklého neviděl,“ řekl Skaličan v předběžném řízení. Jeho výpověď přečetla soudkyně, u soudu ve středu vypovídat nechtěl. „Už jsem se k tomu vyjadřoval dvakrát,“ vysvětlil.

Bylo zřejmé, že je to porouchané.
obžalovaný plavčík

Čtrnáctiletý Adam zahynul v libereckém plaveckém bazénu na začátku školního roku v září 2016. Se třemi kamarády si v divoké řece údajně hrál na schovávanou. Chlapci přitom zřejmě odstranili mřížku sacího potrubí o průměru mezi 40 a 50 centimetry a proud chlapce vtáhl dovnitř. Podle obžaloby plavčík nesledoval bezpečnost. „A nezabránil chlapcům mříž sacího potrubí odstranit,“ uvedl státní zástupce Bedřich Skalický.

Plavčík na policii přesně popsal, jak v osudný den probíhala jeho služba. „Nestalo se nic neobvyklého. Pouze jsem pokáral skupinu chlapců s míčem. Ale obdobně se v divoké řece chovají ostatní děti. Potápějí se, opírají se, baví se,“ vypovídal mladý plavčík v předběžném řízení na policii.

Tělo uviděl policista

Tam také popsal, že ke konci jeho služby vytáhl jeden muž z vody kachličky a upozornil ho na poškozenou mříž. „Bylo zřejmé, že je to porouchané. Proto jsme ještě s jedním kolegou začali vyvádět lidi a divokou řeku jsme uzavřeli,“ uvedl plavčík. Že se něco stalo, ale netušil, a po službě odešel domů.

Tělo chlapce v sací rouře nalezli až policisté v době, kdy už byl bazén uzavřený, a poté, co je zalarmovali chlapcovi rodiče, když se jejich syn nevrátil domů.

Foto: Michael Polák, Právo

Plavčík Marek Skaličan stojí před soudem kvůli utonutí čtrnáctiletého školáka.

Obhájce plavčíka nechal před soudem přečíst záznam komunikace z chatu mezi dvěma chlapci, kteří si s utonulým v bazénu hráli. Obhajoba se tak snaží upozornit na to, že v případu mohli sehrát nějakou roli právě tito kamarádi. Ti ani hned neohlásili, že jeden z nich zmizel, a kvůli tomu se pátrání po chlapci rozeběhlo až v době, kdy už byl bazén uzavřený, když policii zalarmovali chlapcovi rodiče.

Policisté večer prohledali celý areál bazénu vevnitř i venku, ale chlapce nenašli. „Až pak se jeden z plavčíků zmínil o tom, že v divoké řece je poškozená mřížka. Potopil jsem se a uviděl jsem nohy osoby,“ popsal policista Martin Hájek, který velel pátrání po chlapci v bazénu.

Jednání soudu bude pokračovat výpověďmi dalších svědků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám