Hlavní obsah

Plánoval vraždu své známé kvůli majetku. Odvolací soud mu potvrdil 15,5 roku

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Jakub Bartosz

Chystal vraždu své známé, u které bydlel, a chtěl se zmocnit jejího majetku, rozhodl v úterý s konečnou platností Vrchní soud v Praze v případu 27letého Martina Van Fabiána, kterému tak potvrdil trest 15,5 roku vězení. Příčinou úmrtí 64leté ženy byla sice otrava alkoholem, podle verdiktu ale Fabián dlouhodobě plánoval, že ji usmrtí a využíval její silné závislosti na pití.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Martin Van Fabián před Krajským soudem v Táboře. Archivní foto

Článek

Rozhodnutí je pravomocné, lze proti němu pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Fabián vinu odmítá, kauza je podle něj účelová a obžaloba popisuje něco, co se nestalo. Táborský soud ho ale poslal loni v říjnu na 15,5 roku do vězení za přípravu vraždy z podzimu 2015, dále dostal trest za přechovávání drog a vydírání svého známého. Fabián se proti rozsudku odvolal právě k vrchnímu soudu. [celá zpráva]

Žena měla na pražské Letné rozsáhlý byt, který pronajímala, a Fabián u ní bydlel. Obžalovaný, který se věnoval soutěžím v silových sportech, podle obhajoby pomáhal ženě v její složité životní situaci, podle soudu ji ale zesměšňoval, fotil v choulostivých situacích a postupem času se rozhodl zbavit se jí.

Následně ji zmanipuloval tak, že na něj přepsala byt i chatu na předměstí Tábora. Někdejší právnička se pak podle rozsudku „stala překážkou a zátěží ohrožující jeho ambiciózní podnikatelské i osobní plány”, a proto Fabián vymýšlel, jak se jí zbavit. Cíleně zhoršoval její špatný fyzický i psychický stav tím, že ji ponižoval a šikanoval, a podle svědků přemlouval nejméně jednoho kamaráda k tomu, aby ženu zlikvidoval za něj. Když s tím neuspěl, rozhodl se jednat sám.

Podle rozsudku vylákal ženu do táborského lesoparku Pintovka, kde se před zhruba třemi roky našlo její tělo. Měl ji tam shodit ze srázu poté, kdy prý vypila v krátkém čase 0,7 litru rumu.

Rýha v zemi na místě činu

Příčinou úmrtí byla smrtelná intoxikace alkoholem v kombinaci se špatným zdravotním stavem poškozené. Veškerá zranění, která patolog našel, lze vysvětlit opakovanými pády z dřívějška v opilosti nebo při epileptických záchvatech, kterými rovněž trpěla.

Martin Van Fabián obžalovaný z vraždy ženyVideo: Pavel Orholz

Kriminalisté ale na místě nálezu těla našli jedenáctimetrovou rýhu v zemi, která podle nich dokazuje, že tělo někdo další táhl. Podle vrchního soudu nelze prokázat dokonanou vraždu nebo pokus o ni, soud Fabiána odsoudil za její přípravu.

Policie Fabiána obvinila až dva roky po úmrtí ženy, když její pozůstalí našli doma údajné důkazy o převodu majetku. Přímý důkaz, že Fabián vraždil, sice chybí, podle soudu se ale jedná o řetězec nepřímých důkazů.

Obžalovaný je sluchově postižený

Soud vycházel ze svědeckých výpovědí, elektronické a SMS komunikace a rovněž z důkazů o převodu majetku poškozené na Fabiána.

Podle znalců i svědků je nicméně Fabián typ člověka, který se chlubí i lživými tvrzeními a přehání, aby si získal ve společnosti respekt a zájem. Pro soud ale byla jedním z podstatných důkazů Fabiánova elektronická komunikace v době kolem úmrtí ženy, kdy o vraždě psal známému, přičemž o nálezu těla v té době věděla jen policie.

Úterní jednání se místy komplikovalo vzhledem k postižení obžalovaného, který téměř neslyší a při komunikaci si pomáhá odezíráním úst. Soudní senát si průběžně dotazováním ověřoval, zda Fabián všemu rozumí, přičemž ne vždy tomu tak bylo a soudce svá vyjádření musel zřetelněji opakovat. Rovněž Fabiánova mluva je kvůli postižení méně srozumitelná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám