Hlavní obsah

Neslyšící muž se chlubil známým vraždou, soud mu vyměřil 15,5 roku vězení

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor

Táborský krajský soud poslal ve středu na patnáct a půl roku do vězení 27letého Martina Van Fabiána. Podle senátu připravoval vraždu ženy, vydíral svého známého a také vyráběl drogy. Rozsudek zatím nenabyl právní moci.

Martin Van Fabián obžalovaný z vraždy ženyVideo: Pavel Orholz

 
Článek

Mladík, který se věnuje posilování, prý připravoval vraždu starší ženy přes rok kvůli zištným důvodům. Chtěl zdědit její majetek. Žena nakonec zemřela na otravu alkoholem.

„Nepodařilo se prokázat, že by ženě podal látku, která zapříčinila její smrt. Velmi cílevědomě však vytvářel podmínky k získání jejího majetku a podle výpovědí svědků i důkazů plánoval její smrt,“ uvedl v odůvodnění rozsudku soudce Petr Černý.

Fabián měl starší ženě pomáhat v její složité situaci. V komunitě kamarádů však podle soudu velmi často řešil soužití s ženou, která byla alkoholičkou v posledním stadiu.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Tábor, Fabián, vražda, žena, drogy, policie, soud

Muž podle soudu ženu fotil a natáčel v choulostivých situacích a nazýval ji Glumem. Podle soudních znalců je Fabián potenciálně nebezpečný egocentrik.

Policisté našli tělo ženy před třemi roky v táborském lesoparku Pintovka a z počátku se domnívali, že zemřela přirozenou smrtí. Pak se však Fabián začal svým činem chlubit známým i při komunikaci na sociálních sítích.

Starší ženě se ambiciózní muž vetřel do přízně a převedla na něj pozemek v Táboře, prý usiloval i o její byt.

Policisté přišli na jeho stopu, když zajistili na chatě oběti dopis, kde s ním rozvazovala všechny smluvní vztahy. Podle některých svědků bral muž drogy a svou oběť i fyzicky týral.

„Nemám s tím nic společného. Nic se nestalo tak, jak je v obžalobě popsáno. Je to účelová kauza a výpovědi některých svědků jsou tendenční, účelové a předpojaté,“ uvedl v závěrečné řeči Fabián.

Připomněl, že stíhání začalo až po dvou a půl letech po smrti oběti. Podle něho byly zavádějící i závěry ohledně jeho facebookové komunikace.  Kauza je neobvyklá i tím, že obžalovaný je hluchý.

Reklama

Výběr článků

Načítám