Hlavní obsah

Plameny zničily empírový zámek na Frýdecko-Místecku

Právo, plk
Frýdek Místek

Více než miliónovou škodu nadělal středeční ranní požár na empírovém zámku v Dolních Tošanovicích na Frýdecko-Místecku. Plameny zničily celou střechu, část inventáře historické budovy se podařilo hasičům zachránit.

BEZ KOMENTÁŘE: Následky požáru zámku na záběrech hasičůVideo: HZS Moravskoslezského kraje

 
Článek

O požáru dvoupodlažního zámku se hasiči dozvěděli před půl šestou ráno. „Hasiči dostali oheň pod kontrolu během hodiny a půl, půldruhé hodiny jim zabralo i dohašování s rozebíráním poničené střešní konstrukce s pálenými taškami,“ sdělil mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Dodal, že na místě zasahovalo sedm jednotek, z toho dvě profesionální a pět dobrovolných. Na pomoc si hasiči vzali i výškovou techniku, automobilový žebřík AŽ 37 Mercedes a automobilovou plošinu. „Hasičům se podařilo uchránit během zásahu část cenného inventáře zámku jako nábytek, obrazy, koberce a další starožitnosti. Vše vynášeli ven, těžší kusy zakrývali uvnitř plachtami,“ popsal.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Zničené podkroví zámku

Proč začalo v zámku, který je v soukromých rukou, hořet, hasiči šetří. Podle starosty Dolních Tošanovic Pavla Blably začalo hořet od střechy. „Takže asi něco s komínem, nevím,“ krčil rameny starosta, který se coby dobrovolný hasič podílel i na záchranných pracích.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Následky požáru zámku na záběrech hasičů

Potvrdil, že v zámku bydlí jedna z jeho spolumajitelek. Té už nabídla obec náhradní bydlení, protože objekt je po požáru neobyvatelný. Hasiči uchránili majetek za dva milióny korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám