Hlavní obsah

Pitr může počítat s mírnějším trestem, prozradil soudce

Právo, Radim Vaculík

Podnikatel Tomáš Pitr už určitě nedostane šestiletý trest za podvod s akciemi firem Setuza a Milo Surovárny se škodou přes 700 miliónů korun a za jeden pokus o šestimiliónové krácení daně z roku 1994. Pražský městský soudce Tomáš Durdík, jehož senát bude v příštích týdnech o výši Pitrova trestu rozhodovat, na dotaz Práva nastínil, že vynese pro podnikatele příznivější verdikt.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Pitr

Článek

„Šest let dostal za bohatší trestnou činnost. Teď, když je to trošičku útlejší, tak i trest by měl být tomu přiléhavý. Těžko se tedy dá dostat na úroveň těch šesti let, čili jednoznačně musíme jít spíš opačným směrem, ten trest by měl být samozřejmě mírnější, měl by zohledňovat nové skutečnosti,“ řekl Právu Durdík.

Možná je i podmínka

Novými skutečnostmi míní fakt, že původní souhrnný šestiletý trest dostal Pitr za celkem čtyři skutky – tři se týkají krácení daně z roku 1994, za které si vysloužil pět let natvrdo, a čtvrtým je vyvedení akcií Setuzy a Mila Surovárny ze společnosti Agrocredit z roku 2000, za což mu soud přidal další rok.

„Dva z těch daňových deliktů ale teď pojedou kvůli obnově procesu znovu od začátku, a to včetně viny. To se musí samozřejmě do toho promítnout. Ve veřejném zasedání, které bych rád nařídil na závěr května, bude panu Pitrovi ukládán rozsudkem trest tedy jen za jeden daňový delikt (z roku 1994) a za vyvedení akcií Setuzy a Mila Surovárny. U těchto skutků je už pravomocně určena vina, takže pouze rozhodneme toliko o trestu,“ poznamenal Durdík.

Odmítl však spekulovat o jeho výši. Na dotaz Práva, zda se spíše kloní k podmínce, odpověděl: „Vyloučeno to není, ale zase není vyloučeno, aby to byl trest nepodmíněný.“

Započítá se mu i švýcarská vazba

I mírnější nepodmíněný trest, například dva či tři roky vězení, hraje podnikateli do karet. Započítávala by se mu do něj vydávací vazba ve Švýcarsku, kde od svého zadržení předloni v červenci až do březnového vydání do ČR strávil dvacet měsíců.

„Je pro něj veliké plus, že vydávací vazba plus krátká doba, kterou byl ve vazbě kdysi na začátku případu, i nynější vazba po návratu do Česka, to vše se mu do trestu započte. Jsou to skoro dva roky,“ vypočítával soudce. Když by nakonec vyměřil vyšší postih, může Pitr po odpykání půlky trestu zase požádat o podmínečné propuštění.

Pitr se vrátil do Česka dobrovolně, v současné době údajně pobývá v českobudějovické věznici, kam byl převezen z Brna.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám