Hlavní obsah

Pitr je přesvědčen, že je obětí zpravodajské hry

PRAHA

Podnikatel Tomáš Pitr obviněný z daňových úniků je přesvědčen, že jeho kauza je hrou zpravodajských služeb. V nedělních Otázkách Václava Moravce v České televizi naznačil, že zpravodajská hra může souviset s privatizací Unipetrolu, při které se civilní rozvědka podle něj postarala o vyřazení několika vážných zájemců.

Článek

Pitr tvrdí, že se o něj zajímá Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI).  O bezpečnostní službě v souvislosti s Pitrem mluvil i soudce pražského městského soudu Petr Novák, který ve čtvrtek rozhodoval o přípustnosti kauce pro podnikatele. Podle soudce podnět k vydání zatykače vzešel od "jisté bezpečnostní složky ČR". Její šéf prý napsal soudu dopis, v němž upozornil na  obavu, že Pitr chce uprchnout ze země.

"Podle mých informací to bylo od ředitele (Karla) Randáka z útvaru zahraničních informací," uvedl dnes Pitr. Podle podnikatele se ale prokázalo, že neměl v úmyslu před spravedlností utíkat, přesto musel složit patnáctimiliónovou kauci a odevzdat cestovní pas, aby mohl zůstat na svobodě.

Zapojení zpravodajských služeb do případu potvrdil na Primě i premiér Jiří Paroubek. Naznačil, že šlo o souběh vyjádření Pitra a polského lobbyisty Spyry, po kterém byl požadován v kauze Unipetrolu úplatek ve výši 5 miliónů korun. "Předpokládám, že zpravodajské služby nejsou malé děti, aby si vymýšlely."

Pitrovy dedukce odmítl v Otázkách Václava Moravce Bohuslav Sobotka: "Nemám žádné informace, které by nasvědčovali, že by šlo o zpravodajskou hru. Je stíhán kvůli daňovým únikům a hospodářské kriminalitě. Snaží se odvést pozornost."

Petr Nečas z ODS si však tím není jist a vidí ČSSD z vměšování do případu: "Je možné že Pitr mlží, je možné že má pravdu, ale v konkrétních kauzách, jako je Unipetrol mě to nepřekvapilo. Pitr měl blízko k vysokým představitelům sociální demokracie." 

Jiří Paroubek odmítl na Primě, že by je ho zájem o případ byl nadstandardní, a že by se do případu nepřípustně vměšoval, jak tvrdí ODS: "Neřekl bych, že se zajímám nadstandardně o Pitra. Já nechci nic jiného než informace. Nežádám o zasahování do kauz, chci o ukončení kauz dostat informace. Pokud bych nekonal, když se dovím, že ve vztahu k tomu podnikateli bylo zahájeno a pak odloženo 13 podnětů, bylo by to bráno jako liknavost."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám