Hlavní obsah

"Pirát" z D1 Lacina dostal pět let

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Josef Koukal

Luboše Lacinu poslal v pondělí soud v Praze na pět let do vězení za způsobení vážné nehody na dálnici D1, při které vytlačil další vůz z vozovky. Sedm let také nesmí řídit a musí zdravotní pojišťovně zaplatit přes deset tisíc korun.

Článek

Soud uznal Lacinu vinným z pokusu o těžké ublížení na zdraví. Rozsudek není pravomocný, Lacina se proti verdiktu na místě odvolal, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

"Jedná se o závažnou osobní záležitost, která je nyní předmětem odvolání u Vrchního soudu v Praze, a proto nám nepřísluší záležitost komentovat," řekl k pondělnímu rozsudku mluvčí Plzeňské Prazdroje Jiří Mareček. Lacina je u této firmy zaměstnán.

41letý muž se zpovídal před středočeským soudem z pokusu o těžké ublížení na zdraví, hrozilo mu až dvanáctileté vězení. Státní zástupce Tomáš Milec navrhoval trest ve výši od pěti do sedmi let.

Foto: Petr Horník, Právo

Luboš Lacina

Lacina 22. března na dálnici D1 smetl ze silnice svým vozem Škoda Superb mazdu se dvěma lidmi.

„Jsem si vědom, že jsem způsobil závažnou dopravní nehodu, která mohla mít fatální následky,“ přiznal v pondělí v závěrečné řeči Lacina. Spolu se svým obhájcem však do poslední chvíle odmítal, že by srážku s mazdou způsobil úmyslně.

„V tom, co je mi kladeno za vinu, že šlo o úmysl, jsem absolutně nevinný a za tím si stojím,“ dodal Lacina. V průběhu třídenního líčení se snažil přesvědčit soudní senát, že svým náhlým manévrem se snažil pouze uvolnit levý jízdní pruh za ním jedoucím vozidlům.

Podle jeho advokáta šlo o „osudnou řidičskou chybu“ a hrubé nezvládnutí odbočovacího manévru“. Pro svého klienta žádal zproštění obžaloby z trestného činu a postoupení případu přestupkovému orgánu.

Je důležité to jednání označit pravým jménem
zmocněnec řidičky

Státní zástupce naopak považoval Lacinův úmysl strčit do pomalejší a slabší mazdy za prokázaný.

„Chybu řidiče se podařilo vyvrátit. Neexistuje žádná jiná varianta motivace jeho jednání,“ uvedl žalobce.

Žalobce navrhl, aby soud řidiče uznal vinným z pokusu o těžké ublížení na zdraví. Sazba má být podle něj vyšší kvůli tomu, že se činu údajně dopustil na dvou lidech a ze zavrženíhodné pohnutky.

Foto: Petr Horník, Právo

Luboš Lacina (vpravo) se svým právníkem

Svědecké výpovědi, znalecké posudky i důkazy včetně videozáznamu z dálniční kamery podle obžaloby dokazují, že Lacina po předjetí mazdy - místo, aby pokračoval ve volném rychlém pruhu - nejprve srovnal rychlost s předjížděným vozem, na jeho posádku rozčileně gestikuloval a prudce najel do pravého pruhu, ačkoli k tomu neměl žádný důvod. Že řidička se spolujezdcem vyvázli jen s lehkými zraněními, označil i znalec za zázrak.

Pirátství je třeba odsoudit

Zmocněnec řidičky, který je vedlejším účastníkem řízení na straně obžaloby, zdůraznil, že pirátství je třeba odsoudit i z preventivních důvodů, protože agresivita na silnicích stále vzrůstá.

„Je důležité to jednání označit pravým jménem,“ podotkl zmocněnec. Obžaloba žádala pro Lacinu trest za zločin pokusu o těžké ublížení na zdraví a přečin poškozování cizí věci.

Anketa

Jak hodnotíte pětiletý trest vězení pro Luboše Lacinu?
Je přiměřený
57,9 %
Je příliš tvrdý
9,7 %
Je příliš měkký
32,4 %
Celkem hlasovalo 33227 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám