Hlavní obsah

Pilot vršil chybu na chybu, zjistili vyšetřovatelé tragické nehody letadla na Plzeňsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za loňskou nehodou letadla na Plzeňsku, kdy zemřeli dva lidé, bylo několik chyb pilota, zjistili vyšetřovatelé. Podnikl noční let bez kvalifikace. Závěry vyšetřování zveřejnil na svém webu Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN). Při nehodě zahynul třiašedesátiletý pilot a osmatřicetiletá žena.

Foto: Policie ČR

Pátrací akce na Plzeňsku

Článek

Večer 26. září byl zachycen signál z polohového majáku nehody letadla a rozjela se pátrací akce po letadle, které letělo z Prahy-Letňan na letiště v Klatovech. Kvůli tmě a špatnému počasí bylo pátrání přerušeno.

Druhý den ráno trosky letadla, které havarovalo v lese nedaleko Petrovic u Měčína a bylo zničeno nárazy do stromů, dopadem na zem a následným požárem, objevil policejní vrtulník. Letadlo z roku 1954 havarovalo necelých deset kilometrů před klatovským letištěm.

Policie našla ztracené letadlo na Klatovsku, posádka zemřelaVideo: Ivan Blažek, Právo

Podle vyšetřovatelů ÚZPLN pilot řetězil několik chyb, které vedly k nehodě. Například se rozhodl pro noční let, ke kterému nebyl odborně způsobilý. Při vzletu z Letňan ho přitom i dispečer upozorňoval, že se blíží soumrak. Pilot také podle závěrečné zprávy nesprávně vyhodnotil počasí a nebyl připraven na řešení situace po vlétnutí do zhoršených meteorologických podmínek v noci.

Policie našla ztracené letadlo na Klatovsku, posádka zemřela

Krimi

Když vlétl za soumraku do míst s oblačností, větrem a místy i srážkami, pokračoval dál v letu. Rozsvítil přistávací světlomet, čímž ještě zhoršil svou prostorovou orientaci. S letadlem se dostal v kopcovitém lesnatém terénu pod bezpečnou výšku, letadlo pak narazilo do vrcholů stromů a spadlo.

Pilot si ani předem nezajistil na letišti v Klatovech osvětlení přistávací dráhy v době přistání. Až během kritického letu volala jeho spolucestující, která byla podle závěrů vyšetřování silně opilá, známému, aby nestandardním způsobem plochu na přistání osvětlil. Nemohli údajně nikoho jiného k nasvícení plochy sehnat.

Svědek, který nikdy předtím nic takového nedělal a neměl s letištěm nic společného, vypověděl, že nasvítil místo, které považoval za přistávací plochu, světly svého auta a několika ručními svítilnami. Když ani po deseti minutách letadlo nepřiletělo, zkoušel znovu volat ženě i pilotovi, ale neúspěšně. Zalarmoval proto policii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám