Hlavní obsah

Pilot uhořel po pádu ultralightu

MIROSLAV
Aktualizováno

V sobotu po čtrnácté hodině spadlo u Miroslavi na Znojemsku ultralehké letadlo. Roztříštilo se o zem a pilot uhořel. Na místě nehodu šetří kriminalisté.

Foto: Milan Vojtek, Právo

V troskách malého letounu jeden člověk zemřel.

Článek

"Po dopadu na zem začal stroj hořet," řekl mluvčí hasičů Jaroslav Haid. Podle vedoucího letového provozu letiště v Miroslavi Jiřího Chramosty byla příčinou nehody porucha motoru.

"Letadlo bylo ve vzduchu necelou minutu. Spadlo krátce po startu do předpolí letiště a začalo okamžitě hořet," řekl Chramosta. Podle svědka neštěstí se pilot snažil před nehodou vrátit na letiště, při otočce v malé výšce ale zachytil křídlem o zem. Vrak letounu leží asi 70 metrů od letištní plochy.

Na místě zasahovaly čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů a záchranáři. Na místě přistál také vrtulník letecké služby z Vysočiny, který se vracel z jiného zásahu. "Na místě zemřel jednapadesátiletý muž, který utrpěl rozsáhlé popáleniny neslučitelné se životem. Záchranáři později ošetřili ještě jednu osobu, která utrpěla šok," řekla mluvčí jihomoravské záchranné služby Barbora Zuchová.

V troskách malého letounu jeden člověk zemřel.foto: Právo/Milan Vojtek

Podle hasičů i policistů šlo o ultralehké letadlo s označením SU1. Ředitel správy Letecké amatérské asociace Jiří Koubík řekl, že o ultralight nešlo. "Byl to nějaký experimentální letoun, který nesplňuje váhová a rychlostní kritéria pro ultralehké letouny. Podle mých informací nemělo letadlo certifikaci a ve vzduchu nemělo co dělat," řekl Koubík. 

Inspektoři z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod dorazí na místo neštěstí kolem 18:00.

Podobná nehoda se u Miroslavi stala před sedmi lety. V květnu 2001 tam po pádu ultralehkého letadla zahynuli čtyřiadvacetiletí manželé.

Místo havárie ultralehkého letadla. Foto: Novinky s použitím mapy.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám