Hlavní obsah

Pětice mladíků se zodpovídá z brutální vraždy invalidního důchodce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Krajský soud v Praze v úterý v neveřejném jednání začal řešit případ pěti mladíků, kteří jsou obviněni z brutální vraždy sedmdesátiletého muže. Vraždu si podle dřívějších informací policie objednal vnuk oběti, který mezi sebe a čtyři komplice po činu rozdělil asi 300 tisíc korun. Mladíkům hrozí až 20 let vězení nebo výjimečné tresty.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případ se stal 13. února v Mladé Boleslavi. Pachatelé tělo po vraždě převezli do Libereckého kraje, kde jej policie objevila 21. února. Tělo bylo zahrabané v listí a větvích na louce mezi lesem a silnicí blízko Rychnova u Jablonce nad Nisou.

Podle dřívějších informací policie měli mladíci čin naplánovaný. Muže na invalidním vozíku údajně spoutali na rukou, nohou a pak jej uškrtili.

Obžalované zastupuje i Renata Vesecká 

Obviněným bylo v době spáchání vraždy od 17 do 22 let. Vhledem k tomu, že je jeden z nich mladistvý, nemůže hlavní líčení sledovat veřejnost a nejsou známy podrobnosti obžaloby. K případu se odmítl vyjádřit soudce i státní zástupkyně.

Mezi advokáty, kteří se kauzou zabývají, patří i bývalá nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Rozsudek by podle soudce měl být veřejný. Podle mluvčí soudu Zuzany Steinerové by mohl předseda senátu veřejnost z rozsudku vyloučit, pokud by pro to existoval důvod jako třeba ochrana mladistvého.

Hlavní líčení je zatím naplánované do středy 21. srpna. Pachatelům hrozí vysoké tresty kvůli brutalitě útoku a majetkovému motivu vraždy. "Způsob usmrcení byl pro oběť velice trýznivý a nebyla to žádná krátká záležitost. Nebyla to spontánní akce, ale vše bylo dopředu naplánováno," řekl k vraždě v březnu šéf středočeské kriminálky Michal Mazánek. Obvinění se podle něj různě podíleli na vraždě i na ukrytí těla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám