Hlavní obsah

Peltovy odposlechy: Vůdce poslouchám jak hodinky, řekla mu exnáměstkyně Valachové

Právo, Jakub Kotalík, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stamiliony korun z veřejných rozpočtů na dotace pro sport za rok 2017 měly plynout tam, kde na tom měli zájem vlivní lidé. Z textu obžaloby v kauze sportovních dotací vyplývá, že hlavní úlohu hrála někdejší náměstkyně ministerstva školství pro sport Simona Kratochvílová a tehdejší šéf Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta, kteří spolu udržovali milenecký vztah.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Pelta u soudu, který rozhodoval o vazbě.

Článek

Část odposlechů zmíněných v obžalobě ukazuje, že pár údajné machinace s dotacemi chápal i jako dobrodružství. Často je spolu řešili přes mobilní aplikace, ale také v „konspiračním“ bytě na Senovážném náměstí v centru Prahy. Ten si pronajímala fotbalová asociace, ale platil ho přes prostřednici přímo Pelta a používala ho nejméně od ledna 2017 do svého zatčení 3. května téhož roku právě Kratochvílová.

„Jsi dračice, to je náš adrenalin, hrát hry a k tomu ta chemie a je to jeden velkej blázinec,“ napsal v únoru 2017 Pelta.

Tehdy podle policie s náměstkyní plánovali, jak rozdělit investiční dotační program. O finanční podporu si mohly žádat sportovní organizace například na rekonstrukci hřiště apod. Odborná komise měla žádosti ohodnotit podle kvality a potřebnosti projektu. V praxi však podle policie na kvalitu projektů nikdo nehleděl. Detektivové zachytili, jak sama Kratochvílová označila ustavení expertní a údajně nezávislé komise, která se dotacemi zabývala, jen jako akci pro novináře.

„Věrná svým machům“

O tom, kdo peníze dostane, měli prý rozhodovat zejména Pelta a šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta, který je v kauze rovněž obžalován. Oba měli podle státního zástupce Ondřeje Trčky na náměstkyni Kratochvílovou vliv díky svým stykům a postavení.

„Mirečku, já jsem vždy věrná svým ,machům‘, a to 100%, proto jsem v nejbližších 15 letech klidná, že se neztratím… Vrací se mi důvěra, kterou jsem nikdy nezklamala. Ale vyžaduji absolutní důvěru na oplátku… Miluju šachy… Umím je hrát. A neodpouštím podrazy. Byl jsi dnes ÚŽASNÝ. Víc se ani nedá říct…,“ přiblížil Trčka v obžalobě jedno z pracovně-soukromých vyznání Kratochvílové směrem k Peltovi z 3. listopadu 2016.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policie přivádí k soudu náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, která je obviněna v případu korupce okolo šéfa fotbalu Miroslava Pelty.

Šachy chtěla dvojice hrát i se svými údajnými kumpány Janstou a Karlem Březinou, pražským sociálním demokratem, o němž Pelta v odposleších tvrdí, že má blízko k tehdejšímu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD).

Pelta: Generál je Kratochvílová, ne Valachová

„Jsme jako jejich dělníci a Karel je boss a Jansta. Musíme jim dát ten pocit. Já pak řeknu, že tam ještě budou změny,“ líčil Pelta své partnerce taktiku pro setkání. Kratochvílová si podle žalobce měla spolupráci pochvalovat. Načež ji Pelta chválil, že je „šíbr a že už ví, kudy běží zajíc, že je šikovná a bystrá“. Pelta měl v jedné ze zachycených SMS zpráv tvrdit, že generálem je Kratochvílová, nikoli její přímá nadřízená, tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Jansta chce zastavit své stíhání v kauze sportovních dotací

Domácí

„No ale bez pomoci Tebe a MJ (Miroslava Jansty) bych byla v háji. Jsem si toho vědoma velmi dobře a nikdy vám to nezapomenu. To asi chápeš – už mě znáš,“ byla vděčná tehdejší náměstkyně pro sport.

Musela mít vůdce

Kratochvílová se ve zprávách a hovorech opakovaně zmiňovala o tom, že bez podpory Pelty a Jansty by nic na ministerstvu neprosadila. „Já musím mít fakt ‚vůdce‘ a pak poslouchám jak hodinky... a to jsi ty a MJ,“ napsala 17. března 2017 Peltovi.

Podporovali se však navzájem, o čemž svědčí i Peltova zpráva z 23. října 2016: „Já taky a neradi prohráváme, jsme silná dvojka a máme nástroje podpory, kecy nemaj cenu.“

V rámci komunikace přes mobilní aplikaci ale Pelta s Kratochvílovou podle obžaloby řešili i své soukromí, mimo jiné také to, že se o jejich intimním vztahu nesmí nikdo dozvědět, že má Kratochvílová na nějakém fóru Peltu „zprdnout“, aby ostatní měli pocit, že fotbalisty nesnáší. Z její komunikace podle žalobce také vyplynulo, že s Peltou strávila tajně víkend v Římě.

Udržet Valachovou na kolejích

Řešila s ním ale i vztahy a spolupráci s tehdejší ministryní školství Valachovou, která v případu figuruje jako svědkyně. Její kroky v úřadu tento milenecký pár komentoval slovy, že je nutné „ji udržet na kolejích“.

Valachová je podle nich zvláštní a nikdo si jí není jistý, prý ani premiér Andrej Babiš (ANO), že „všechny děsí, že je takový sólo hráč“, že se s ní nedá pracovat, že „vymýšlí absolutní nesmysly, stále mění zadání a domnívá se, že ji všichni okrádají, kdy nikomu nevěří“.

„Strašně mě baví, jak to se mnou koulí“

Pelta v této souvislosti Kratochvílovou podle obžaloby ujišťoval o jejích schopnostech, že je „schopna ministryni ovládat, jak potřebuje, že je mazaná a že dobře zapadá do jejich spekulantský party“. Valachovou označil za jejich „parťačku“, akorát že prý o tom ministryně sama neví. Opakovaně uvedl, že ji bude podporovat, aby se dostala do parlamentu.

Kratochvílová zase naopak ujišťovala přímo ministryni, že jí jdou Pelta s Janstou tzv. na ruku. Například v lednu 2017 jí napsala: „Dnes mají všichni kluci sraz na Strahově – P+J (Pelta + Jansta) včera přijeli z dovky. Strašně mě baví, jak to se mnou všichni koulí, ňuňají a šišlají na mě, jsou to prostě moji kluci. Neboj, vše budu řešit s nejkrásnějším úsměvem.“

Obžaloba Pelty kvůli sportovním dotacím míří k soudu

Krimi

Adrenalinové hry s dotacemi a intriky ukončila v květnu 2017 policie, když zadržela a obvinila Kratochvílovou i Peltu a na ministerstvu školství udělala razii. Fotbalový boss strávil ve vazbě od 5. května zhruba měsíc, náměstkyně byla propuštěna až ke konci července. Jejich případ začne soud řešit 15. června.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám