Hlavní obsah

Jansta chce zastavit své stíhání v kauze sportovních dotací

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obžalovaný šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta poslal tento týden pražskému městskému soudu návrh na zastavení svého trestního stíhání v kauze údajně zmanipulovaných sportovních dotací. Právu to v pátek potvrdil sám Jansta s tím, že odmítá, že by jednal jakkoli nezákonně, což prý potvrzují i tři znalecké posudky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta

Článek

Stejný krok jako Jansta už také učinil obžalovaný generální sekretář ČUS Jan Boháč a podle serveru SeznamZprávy rovněž někdejší šéf odboru sportu na ministerstvu školství Zdeněk Bříza. A chystá ho i hlavní obžalovaný, bývalý šéf Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta.

Všichni shodně chtějí, aby soud obžalobu podanou Vrchním státním zastupitelstvím v Praze v únoru nejprve předběžně projednal. Předsedkyně soudního senátu Lenka Cihlářová už ale mezitím nařídila hlavní líčení v týdnu od 15. do 19. června.

Obžaloba Pelty kvůli sportovním dotacím míří k soudu

Krimi

„Navrhuji tímto podáním předběžné projednání obžaloby v části mě se týkající a v rámci předběžného projednání obžaloby rozhodnout o zastavení mého trestního stíhání,“ napsal Jansta prostřednictvím svého obhájce Josefa Monsporta v úvodu devítistránkového návrhu, jehož kopii má Právo k dispozici.

V kauze sportovních dotací z roku 2017 jde o stamiliony korun, které mělo ministerstvo v rámci různých programů rozdělit sportovním svazům a asociacím. Obžaloba tvrdí, že přes obžalovanou tehdejší náměstkyni na ministerstvu školství Simonu Kratochvílovou vysocí sportovní funkcionáři v čele s Janstou a Peltou nezákonně ovlivňovali, kolik a kam peněz poputuje.

Jansta pak chtěl podle státního zástupce získat pro unii více peněz na úkor Českého olympijského výboru. A protiprávně měl také podle vyšetřovatelů zjišťovat informace o dotačním řízení na ministerstvu školství.

Nejsou důkazy, tvrdí Jansta 

Podle Jansty obžaloba nepřinesla během tří let trestního řízení žádný důkaz, který by ho usvědčoval z nějaké způsobené škody nebo úmyslu ji způsobit.

Výjimkou je podle něj pouze „hrubý nástřel stanovených částek“ dotací určených pro jednotlivé sportovní svazy z pera jedné úřednice ministerstva, který ale Jansta považuje za „defektní, zmanipulovaný a v rozporu s pravidly, pokud vůbec nějaká existovala“.

Šéf ČUS od počátku tvrdí, že v kauze postupoval jako statutární zástupce sportovní unie v její prospěch a jako řádný hospodář, když se snažil pro ČUS získat od ministerstva dotace. „Věřím, že v souladu se závěry tří posudků, které má soud k dispozici, vysvětlím svůj zákonný postup,“ řekl v pátek Právu.

Prý odhalí zákulisí

Jansta je i v případě, že soud jeho návrhu nevyhoví, připraven se hájit s tím, že míní podrobně popsat celé zákulisní fungování rozdělování ministerských peněz mezi Českým olympijským výborem a ČUS, kterým se prý státní zástupce Ondřej Trčka vůbec nezabýval.

Šéf unie sportu Jansta žádá zastavit své stíhání

Krimi

V textu svého návrhu se vystudovaný právník Jansta odkazuje i na rozsudek Vrchního soudu v Praze z předloňského září, ve kterém rozhodl o odblokování Janstova majetku a v odůvodnění „vyjádřil dosti zřetelně své pochybnosti o skutkové i právním základu mého obvinění“, tvrdí Jansta.

V podobném duchu jako šéfa ČUS se nese i návrh na zastavení trestního stíhání jeho podřízeného Boháče, jehož kopii má Právo rovněž k dispozici. Také tento zpochybňuje logiku obžaloby.

Reklama

Výběr článků

Načítám