Hlavní obsah

Patnáctiletý chlapec spadl v Beskydech ze skály

– Beskydy
Právo, hon

Náročnou záchranu patnáctiletého chlapce, který v neděli odpoledne spadl z pětimetrové skály v Beskydech, mají za sebou moravskoslezští záchranáři. Zákrok komplikoval nepřístupný terén a hustá vegetace. Nakonec se podařilo chlapce přenést k vrtulníku a přepravit do ostravské fakultní nemocnice.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Beskydy, ilustrační foto

Článek

Mladík byl na výletě se svou rodinou v oblasti Morávky, kde se dostali mimo turistické trasy do velmi náročného terénu. Chlapec se podle informací záchranářů zřítil ze zhruba pětimetrové výšky. Na místo spolu se záchranáři vyrazili i hasiči a horská služba.

„Mezitím do oblasti dorazil vrtulník a jeho posádka se snažila lokalizovat místo události. Vzhledem k nepřesným údajům a především velmi husté vegetaci to však po dobu několika desítek minut nebylo možné,“ řekl mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ke zraněnému chlapci se nakonec podařilo dostat hasičům a horským záchranářům. „Ukázalo se však, že vyzvednutí pacienta vrtulníkem pomocí podvěsu není možné. S přihlédnutím k charakteru terénu a nastupujícímu soumraku jej tým leteckých záchranářů nemohl bezpečně provést. Stroj proto přistál na nejbližším možném místě a chlapec byl korytem potoka dopraven několik set metrů k vrtulníku,“ dodal mluvčí.

Zasahující lékař u patnáctiletého pacienta zjistil poranění hlavy a vyslovil podezření na poranění mozku. Mladík byl při vědomí, ale jeho stav byl vážný. Vrtulník jej následně přepravil do Ostravy.

„Pozemní posádka souběžně ošetřila také dvaačtyřicetiletého muže a šestnáctiletou dceru, kteří byli v terénu spolu s hochem. Jejich poranění byla lehkého rázu, byli prochlazení a vyčerpaní. Předáni byli na úrazové ambulanci nemocnice ve Frýdku-Místku,“ dodal mluvčí záchranné služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám