Hlavní obsah

Paralyzéry v cizině zabíjejí, česká policie se jich nevzdá

Právo, Josef Koukal

Zatímco v zahraničí se množí zprávy o smrti několika lidí po zásahu elektrickým paralyzérem, česká policie od jejich používání ustoupit nemíní. Tzv. tasery se rozhodla zařadit do své výbavy teprve nedávno a považuje je za jeden z nejbezpečnějších donucovacích prostředků. V USA nyní během jediného týdne zemřeli po zásahu taserem tři lidé a v sousední Kanadě jeden další člověk.

Článek

"Okolnosti případů, které se staly v Americe, neznám, ale přímá souvislost mezi použitím paralyzéru a úmrtím osob zatím nebyla prokázána," tvrdí Stanislav Radosta z ředitelství pořádkové služby policejního prezidia. "Ve všech třech případech, kdy byl taser v Česku dosud použit, by policisté jinak museli použít střelnou zbraň," podotýká Radosta.

Nejmodernější přístroje

Mluvčí české pobočky Amnesty International Eva Dobrovolná zase upozorňuje na to, že Taser X26, který používá česká policie, patří k nejmodernějším. "Zaznamenává dobu a sílu každého užití. To je důležitá záruka umožňující kontrolu, zda je užíván správným způsobem," říká Dobrovolná.

Komplikací může být i stres Princip taseru je založen na elektrickém výboji, který zasáhne přímo nervový systém člověka. Podle lékařů může být nebezpečný pro osoby pod vlivem drog, alkoholu nebo pro nemocné lidi. Teprve kombinace rizikových faktorů vede k ohrožení života.

Bezpečnější než střelná zbraň

"Existují zátěžové situace, které mohou vést až k úmrtí. Je velice složité říct, do jaké míry na tom má zásluhu použitý přístroj," uvádí přednosta II. interní kliniky kardiologie a angiologie 1. lékařské fakulty UK Aleš Linhart.

"Pravděpodobnost, že v důsledku použití taseru nastane u zdravého člověka srdeční arytmie, je asi jedna ku deseti tisícům. Není nulová. Je to ovšem rozhodně bezpečnější, než kdyby ho policista střelil pistolí ráže 9mm," vysvětluje lékař.

Kolaps při dopravní kontrole

Příčinou komplikací však může být i obyčejný stres. "Když vás zastaví policejní hlídka a bude vám kontrolovat doklady, také můžete být vystresovaný. A pokud nebudete mít zdravé srdce, můžete i zkolabovat," říká profesor Linhart. To sice připouští i Radosta, ale vzápětí dodává:

"Stres sice riziko představuje, pak je ale otázka, jestli by stejný následek mělo i to, kdyby policisté na pachatele třeba bafli." V Česku se taser testuje od roku 2005. Letos policie rozhodla o nákupu 50 nových kusů, k dispozici je mají mít proškolení policisté na všech osmi krajských policejních správách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám