Hlavní obsah

Paraglidistka se v Krkonoších zřítila do korun stromů, ostatní letci zahltili tísňovou linku

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pec pod Sněžkou

Jedenatřicetiletou paraglidistku v pátek odpoledne zachraňovala Horská služba v Krkonoších (HS). Žena se při letu pod Černou horou zřítila do korun stromů na hustě zalesněném svahu. Pomohla si mobilní aplikací Záchranka, ale ostatní paraglidisté, kteří v oblasti rovněž létali a viděli její pád, zahltili tísňovou linku.

Foto: Horská služba Krkonoše

Nepovedený let paraglidistky skončil v korunách krkonošských stromů

Článek

Výzvu od ženy přes aplikaci Záchranka zaznamenali členové HS krátce před 15:30. Paraglidistka se dostal do problémů při letu kolem Černé hory, jejíž vrchol je 1299 metrů nad mořem.

„Hned od počátku nám záchranu uvízlé ženy komplikoval fakt, že na naši tísňovou linku po jejím pádu neustále volali další a další paraglidisté, kteří byli svědky nehody. Pochopitelně se snažili přivolat pomoc, ale v podstatě nám úplně zahltili komunikační kanály,“ komentoval situaci na místě Filip Bejdák, zasahující člen HS.

Paraglidistu v Krkonoších poslal vítr do stromů, na hasiče čekal v 12 metrech

Krimi

Horští záchranáři po příjezdu na místo zjistili, že žena byla asi deset metrů nad zemí zavěšena mezi dvěma stromy.

„Přístup k ní byl velice obtížný a vypadalo to, že její evakuace bude značně náročná. Proto jsme povolali další posily z naší stanice v Peci pod Sněžkou. Pak jsme pomocí lanové techniky zahájili výstup k uvízlé ženě a její zajištění před transportem na zem,“ popsal záchrannou akci Bejdák.

Ženu, která byla naštěstí zcela bez jakéhokoliv poranění, se poté podařilo bez problémů dostat dolů.

Paraglidista spadl na vedení a odstřihl obce na Klatovsku od elektřiny

Krimi

„Naši členové se kromě záchrany paraglidistky pustili také do vyproštění jejího padáku. Ten byl v korunách obou stromů velice zamotaný. Přesto se jim nakonec podařilo jej vyprostit a bez poškození předat majitelce,“ doplnil Pavel Jirsa, náčelník HS s tím, že nezraněnou ženu nebylo nutné nikam transportovat, a proto vzápětí záchrannou akci členové HS ukončili.

Reklama

Související články

Paraglidista přežil náraz do skály

Na tento den Američan Greg Overton nejspíš v životě nezapomene. Ve středu 10. července se při letu na paraglidu švýcarským údolím Lauterbrunnen dostal do...

Výběr článků

Načítám