Hlavní obsah

Pancová Kottovi: Přinesl jsi tolik, co jiní nevydělají za celý život

Právo, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, která je obžalovaná v údajné korupční kauze kolem exposlance Davida Ratha, ve čtvrtek vůbec poprvé promluvila o tom, co přebírala ve své kanceláři v krabici od rovněž obviněných podnikatelů Pavla Drážďanského a Ivany Salačové osudného loňského 14. května. Odpoledne u soudu poprvé zazněly odposlechy, na kterých je zachycen přímo Rath.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Obžalovaní Petr Kott a Kateřina Pancová přicházejí do soudní síně.

Článek

Podle obžaloby jí měl tehdy šéf stavební firmy Konstruktiva Branko Drážďanský předat v krabici od vína 14 miliónů korun určených na úplatky za chystanou rekonstrukci zámku Buštěhrad, kterou by podle plánů realizovala jeho společnost.

S polovinou této částky ještě týž den večer zatkla protikorupční policie Davida Ratha přímo před domem Pancové v Rudné u Prahy, přičemž peníze byly ve stejné krabici, jakou přinesl odpoledne k Pancové do kanceláře v kladenské nemocnici právě Drážďanský.

„Ano, bylo v tom víno,“ odpověděla po několikasekundové odmlce Pancová na dotaz Práva, zda v krabici, co jí Drážďanský předal, bylo skutečně víno.

„Skutečně to ale není tak, jak tvrdí paní Salačová,“ doplnila k tomu Pancová. Narážela tím na výpověď spolupracující obviněné stavitelky Salačové, která ve čtvrtek v jednací síni a poté i novinářům popsala samotnou předávku krabic od vína.

„Neseme dárek“

„Tady vám neseme dárek,“ bylo ve čtvrtek slyšet z nahrávky z úplně posledního odposlechu z kanceláře Pancové v Kladně zmíněného 14. května, kdy pak ve večerních hodinách skončili všichni aktéři v poutech.

Citovanou větu pronesla na záznamu právě Salačová, která tehdy přišla do kanceláře Pancové společně s Drážďanským. I její firma Fisa se měla podílet na opravě buštěhradského zámku. „Vy jste se na mě připravili,“ reagovala v odposlechu s úsměvem na větu Salačové tehdejší ředitelka nemocnice Pancová.

Salačová tuto nahrávku komentovala ještě v jednací síni slovy, že ona přinesla skutečně v otevřené krabici firemní víno, které předala sekretářce pracující pro Pancovou. Popsala také, že v onen den za ní nejdříve přijel Drážďanský a už měl svou krabici zabalenou, přičemž dle původní domluvy mu do ní měla přidat ještě za svou firmu dvoumiliónovou „provizi“. Šéf stavební firmy prý ale už nechtěl krabici rozbalovat.

Ať si paní Salačová říká, co říká. Při své výpovědi uvedla, že ona opravdu řekla, že mi pan Drážďanský opravdu předává víno.
Kateřina Pancová

Do Kladna sice dorazili každý zvlášť, ale Salačová pak byla podle svých slov přítomná tomu, jak Drážďanský odevzdával svůj „dárek“ Pancové.

Konec odposlechů z kanceláře

„Pan Drážďanský šel k ředitelce Pancové do kanceláře, kde jí předal tu krabici s údajným vínem. Bylo to před mýma očima. Ona to odnesla do zadní místnosti. Pak už jsme se o tom dál nebavili,“ řekla následně novinářům před jednací síní Salačová.

Podle Pancové ale toto tvrzení opakuje kvůli svému postavení, jaké v hlavním líčení má. Salačová jako tzv. spolupracující obviněná může díky svému přiznání a podrobnému popsání celé kauzy dostat třeba jen podmínečný trest.

„Ať si paní Salačová říká, co říká. Při své výpovědi uvedla, že ona opravdu řekla, že mi pan Drážďanský opravdu předává víno, což on také potvrdil. Taky je asi majitelka nadpřirozených schopností, pokud dokáže rekognoskovat odposlechy, které slyšíte stejně jako my, co je na nich slyšitelné a co není,“ nesouhlasila s tvrzeními Salačové obžalovaná Pancová.

Uvědom si, že tenhle tejden si přines tolik, co si někteří nevydělají za celý život. Chápeš to.
Kateřina Pancová

Na nahrávce lze slyšet šustění peněz 

Ve čtvrtek tedy skončilo několikatýdenní pouštění odposlechů z kanceláře Pancové a soud začal přehrávat záznamy přímo z jejího domu, což opakovaně obžalovaní namítají jako nezákonné, zasahuje to prý do jejich práva na soukromý život.

„Pokud by soud měl za to, že ty důkazy byly pořízeny nezákonně, tak by je samozřejmě v hlavním líčení neprováděl,“ odpověděl jim jednoznačně předseda senátu Robert Pacovský.

Hned na jednom z prvních odposlechů z loňského 16. února z domu Pancové v Rudné u Prahy je několik minut vyplněno pouze tím, jak Petr Kott šeptem přepočítává zřejmě bankovky, tedy alespoň podle zvukové kulisy, protože je slyšet šustění bankovek a některá průběžná čísla z úst Kotta.

Pancová mu přitom něco vaří. „Já tě vůbec neruším, já ani nedutám,“ uvedla na záznamu. „Uvědom si, že tenhle tejden si přines tolik, co si někteří nevydělají za celý život. Chápeš to,“ konstatuje s úsměvem Pancová poté, co Kott vše dopočítá.

„Je to možné, že jsem počítal nějaké peníze,“ uvedl k tomu na otázku Práva Kott. Na doplňující dotaz, jak by komentoval slova Pancové, že přinesl víc, než někteří vydělají za celý život, reagoval stroze: „Nic takového jsem neslyšel.“

Rath poprvé na scéně: „Byly dárečky“

Po dalším rozhovoru, mimo jiné o jejich akciích, si Pancová všimla, že k domu přijel Rath. „Už je tady,“ komentovala to.

Rath se tedy vůbec poprvé objevuje na scéně, co se týká přehrávaných odposlechů, a rovnou má jít o jeden ze stěžejních okamžiků celé kauzy.

Zmíněného 16. února si totiž dle obžaloby přijel Rath do Rudné pro úplatek za zakázku na technologie pro pavilon N oblastní nemocnice Kolín. Šlo údajně o 168 tisíc eur, které mu prý předal v přízemí domu v Rudné Petr Kott.

Dle pouštěné nahrávky přitom oba použili slova „Vánoce“ a „byly dárečky“. „Takže to bude jedna třetina,“ říká na záznamu Rath poté, co Kott vypočítává, kolik toho je. „Jo ještě, máš to v těch eurech,“ dodal následně Kott.

Po skončení záznamu ho Rath komentoval slovy, že v obýváku Pancové byla ještě v únoru vánoční výzdoba včetně stromku a jmelí, a prý i dárků. „Vyloženě jsem si z toho dělal legraci,“ řekl ve čtvrtek soudu Rath, když komentoval jím řečený výraz „dárečky“. „To byla vysloveně ironie,“ podotkl a dodal: „Prostě tady jsem žádný úplatek nedostal.“

Popřel i to, že by převzal nějaké bankovky v eurech, podle něj šlo prý o balíček dokumentů, ve kterých byly i některé údaje v eurech. „Mohu potvrdit, že jsem panu hejtmanovi žádný úplatek nepředával,“ přitakal u soudu Rathovi i obžalovaný Kott.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám