Hlavní obsah

Padělky peněz skončily v ledničce i u dítěte, které si s nimi hrálo

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Dalším případem penězokazectví se zabývá moravskoslezská krajská policie. Dva muži vyrobili třicet pětistovek, které chtěli dát do oběhu. Policisté peníze našli při domovní prohlídce uschované v ledničce, část bankovek zničilo dítě, které je dostalo na hraní. Přesto oběma mužům nyní hrozí vysoké tresty.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Policie se případem začala zabývat na počátku června, když získala informace o tom, že na Ostravsku někdo uvedl do oběhu padělané bankovky v hodnotě 500 korun.

„Kriminalisté zjistili, že dva muži ve věku 29 a 34 let z Ostravy se měli společně v restauraci domluvit, že jeden z nich vyrobí několik padělků bankovky a potom je společně smění za zboží a za pravé peníze. Muž měl potom vyrobit na běžně dostupném zařízení téměř 30 padělků pětisetkorun, které předal kamarádovi. Ten se s nimi chtěl pochlubit před svou známou,“ uvedla mluvčí policie Soňa Štětínská.

Žena poté peníze předala své devětatřicetileté matce, která údajně slíbila, že padělky zničí, aby se nedostaly do oběhu. „Ale bankovky nezničila, nýbrž je dala do ledničky. Tam padělky chladly až do odevzdání policistům,“ doplnila mluvčí.

Policie již oba muže obvinila z trestného činu padělání a pozměňování peněz, staršímu z nich hrozí až osm let vězení, mladšímu nanejvýše pět let. „Policisté zajistili zařízení, na kterém měly být padělky vyrobeny. Zajistili i drtivou většinu padělků, až na pár kousků, které byly dány na hraní dítěti. Ratolest s nimi naložila po svém, kousky papírků dítě zničilo,“ dodala mluvčí s tím, že padělky budou zaslány k expertíze České národní bance.

Reklama

Výběr článků

Načítám