Hlavní obsah

Otec se synem si pronajímali luxusní pražské byty. V posledním patře vařili pervitin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Policie v uplynulých dnech zadržela otce se synem z Liberecka, kteří podle kriminalistů vyráběli v luxusních pražských bytech pervitin. Pronajímali si poslední patro, aby výpary mohli pouštět speciálním systémem ven. Pomáhala jim v tom expřítelkyně jednoho z mužů. Policie rovněž zajistila tři luxusní auta.

Zásah proti výrobcům pervitinu z LibereckaVideo: Policie ČR

 
Článek

Hlavním organizátorem je podle policie 48letý muž z Českolipska. Pervitin vyráběl v bytech v Praze, za jejichž pronájem platil několik desítek tisíc korun měsíčně.

„Zajímavý byl i výběr bytů - vždy se jednalo o poslední patro, kdy výpary z výroby pervitinu vypouštěl důmyslným systémem z oken či teras. Ale zápach ničím netlumil,” uvedl vedoucí protidrogového týmu v Libereckém kraji Pavel Folprecht.

Muže zadržela středočeská zásahová jednotka v jednom bytě ve chvíli, kdy vyrobil bezmála 1600 dávek pervitinu.

„V pronajatém luxusním bytě pak byla při domovní prohlídce zajištěna kompletní laboratoř na výrobu metamfetaminu, různé baňky, varné mísy, teploměry, chemikálie potřebné k výrobě drogy,” řekla mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Foto: Policie ČR

Nalezené drogy

Kriminalisté zajistili také několik mobilních telefonů, 700 tisíc korun v hotovosti a tři luxusní vozy značek Jaguar a BMW.

Byl v podmínce

Policie na případu nazvaném Karamela pracovala od léta minulého roku. Hlavnímu pachateli v distribuci drog pomáhal jeho 27letý syn a bývalá 38letá přítelkyně. Syna kriminalisté zadrželi v jednom z řadových domů v Ralsku na Českolipsku, který obýval padesátiletý Kazach. I toho policie zatkla.

Foto: Policie ČR

Peněz měli muži dost.

Syn hlavního organizátora tam za ním přijel se zásilkou 70 gramů pervitinu. Při následné domovní prohlídce v bytě Kazacha kriminalisté zajistili 125 gramů pervitinu - zhruba 1250 dávek, několik zbraní, stovky nábojů, vysokou finanční hotovost a dvanáct kilogramů rtuti.

„Zbraně, zajištěný pervitin, ale i rtuť, kterou obviněný skladoval, budou zkoumat experti Kriminalistického ústavu Praha,” dodala mluvčí policie.

Hlavní výrobce drog už byl v minulosti za obdobnou trestnou činnost potrestán 11 lety, na podmínku byl po osmi letech vězení propuštěn na konci roku 2016. Podmínka mu měla vypršet v roce 2023. Obvinění muži, kterým hrozí až dvanáct let vězení, jsou ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám