Hlavní obsah

Muž z Humpolce dostal trest za financování terorismu

Právo, Vladislav Prouza
Pardubice
Aktualizováno

Tříletou podmínku za zločin financování terorismu dostal ve čtvrtek u Krajského soudu v Pardubicích 74letý Iráčan s trvalým pobytem v Česku Mohammed Yousef Al Samarraie. Rozsudek je pravomocný.

Foto: ČTK

U Krajského soudu v Pardubicích začalo hlavní líčení s Mohammedem Yousefem Al Samarraie (na snímku)

Článek

Rodák z Bagdádu poslal v roce 2017 do iráckého Mosulu peníze tehdy 21letému synovi, aktivnímu členu teroristické organizace Islámský stát (IS), údajně především na přilepšenou čerstvě narozeného vnuka.

Pomoc ve výši 54 tisíc korun, soud označil za podporu IS. Muži z Humpolce hrozilo až dvanáctileté vězení.

„Finančně podporoval člena teroristické skupiny, o čemž věděl. Syn Batek (v české transkripci Bátik) spolubojovníkům z IS vařil a aktivně s nimi bojoval. Obžalovaný se zároveň za celou dobu pobytu v Česku neprojevoval jako sympatizant IS,“ odůvodnila pravomocný rozsudek na samé spodní hranici trestní sazby, na němž se shodla obžaloba i obhajoba, soudkyně Anna Sobotková.

Mladíkovi, který obdivoval džihádisty, soud snížil trest

Krimi

„Chtěl bych se omluvit. Nedomyslel jsem možné důsledky,“ reagoval bývalý fotoreportér Irácké tiskové agentury Al Samarraie, jenž v Česku posledních čtrnáct let pracuje jako dělník ve fabrice.

Názory syna nebyly Al Samarraiemu neznámé. Batek prostřednictvím internetu otci posílal videa z teroristických akcí a zprávy. „Tati, ve jménu Alláha, už vařím lépe než ty, líp než v pětihvězdičkovém hotelu,“ popisoval Batek snahu co nejlépe nasytit spolubojovníky z IS.

„To, co syn dělá, jsem nikde neříkal. Styděl jsem se za to. Zvolil si cestu, z níž není návratu. Nechtěl jsem z něho tahat informace, aby nepřerušil komunikaci. Naděje jsem vkládal do vnuka, jehož fotku nosím stále s sebou. Chtěl jsem, aby synova rodina z obleženého území IS zmizela. Syn chtěl peníze, které jsem mu poslal, aniž jsem věděl, že jde o teroristický čin,“ tvrdil Al Samarraie, jenž měl studovat v tehdejším Československu, kde, jak říká, dělal v roce 1980 průvodce popravenému iráckému prezidentovi Saddámu Husajnovi (1937-2006) při jeho soukromé dovolené.

Zprávy od tajných služeb

Novinařinu měl studoval také v Německu. Posléze odjel do Iráku bojovat v irácko-iránské válce (1980-1988). Do Česka, kde se znovu oženil, se natrvalo vrátil v roce 2006.

Mohammeda Yousefa Al Samarraie dostaly před soud poznatky mj. tajných služeb o činnosti trestně stíhaného syna. Ten žil po pobytu ve Spojených arabských emirátech nějakou dobu v Česku, odkud jako přesvědčený islamista a ortodoxní zastánce práva šaría odjel bojovat v řadách IS.

„Podle americké FBI byl na výplatní pásce IS. Zprvu jako bojovník a později jako propagandista,“ uvedl státní zástupce Martin Bílý. „Od léta 2017, kdy Mosul obsadili spojenci, nemám o něm ani jeho rodině, žádné zprávy. Chci kontaktovat Červený kříž a další organizace, aby pomohly,“ plánuje Al Samarraie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám