Hlavní obsah

Dítě zemřelo po pálení žehličkou a ranách tvrdých i pro chlapa, otčím dostal 16 let

– Ústí nad Labem • Aktualizováno
Právo, Aleš Pelikán

Trest ve výši 16 let za utýrání tříletého nevlastního syna dostal v úterý u Krajského soudu v Ústí nad Labem 20letý Josef K. Chlapec zemřel na následky těžkých zranění letos v polovině února. Muž byl odsouzen za ublížení na zdraví s následkem smrti a týrání. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti němu odvolal, obžalovaný si ponechal pro odvolání lhůtu.

Otčím obžalovaný z týrání chlapceVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Malý chlapec zemřel na následky zranění po týrání v noci z 15. na 16. února. Podle obžaloby muž dítě nejen fackoval a mlátil vařečkou, ale také ho kousal, pálil cigaretou, žehličkou nebo ho sprchoval ledovou vodou a nechával ho klečet s nataženým rukama. Pálení žehličkou potvrdilo kriminalistické zkoumání, na její špičce byla odhalena chlapcova DNA.

Podle znaleckého posudku byla osudná jedna z ran, která poškodila mozek a míchu. Chlapec poté již neměl šanci na přežití. „Napadl jej takovou intenzitou, která by byla nepřiměřená i pro dospělého,“ řekl státní zástupce Vladimír Jan.

Josef K. se k týrání doznal, prý chlapce bil, nechával ho klečet i sprchoval ledovou vodou. To, že chlapce bil, potvrdila i chlapcova matka a také jeden ze svědků. „Nápřahy byly takové, jako by chtěl bít dospělého chlapa,“ uvedl svědek.

Bylo jasné, že chlapce někdo umlátil, řekl v případu utýraného chlapečka lékař

Krimi

Obžalovaný ale odmítl, že by chlapce bil den před jeho smrtí a také, že by ho pálil. „Rád bych se omluvil celé rodině. Nechtěl jsem, aby to takto dopadlo,“ řekl ve své závěrečné řeči Josef. K.

V osudnou noc chlapec kolaboval, obžalovaný ale s 20letou matkou dítěte záchranku nezavolali, protože se prý báli, že jim ho vezmou. Když se 16. února probudili, chlapec byl již mrtvý. „V bytě byl brutální nepořádek. Bylo jasné, že chlapce někdo utýral. Na tváři měl modřiny a odřeniny, jako by dostával pěstí,“ vypověděl zasahující lékař ze záchranky. Chlapec měl podle obžaloby mimo jiné pohmožděniny, krevní výrony a také pohmožděný mozek s těžkým otokem.

Byť je (obžalovaný) podle znalce v pásmu slaboduchosti, musel vědět, že jeho činy mohou poškodit zdraví, smrt ale nepředpokládal.
soudkyně Halka Lacinová

Josef K. byl státním zástupcem obžalován z trestného činu týrání osoby ve společné domácnosti a z vraždy a hrozilo mu tak až 20leté vězení. Soud ale čin překvalifikoval.

„Neshledali jsme zločin vraždy, ale těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti. Aktivní vztah ke smrti poškozeného prokázán nebyl. Byť je podle znalce v pásmu slaboduchosti, musel vědět, že jeho činy mohou poškodit zdraví, smrt ale nepředpokládal,“ řekla soudkyně Halka Lacinová.

Obžalovanému po překvalifikování hrozilo maximálně 16 let, dostal tedy trest na samé horní hranici. Soud totiž žádné polehčující okolnosti neshledal. Velmi malému chlapci ubližoval muž opakovaně zvlášť trýznivým způsobem, spáchal více trestných činů a jeho resocializace je ztížená.

Ve stejném případě je obviněna i chlapcova matka, soud s ní ale ještě nezačal.

Policie obvinila 20letého muže z Ústecka z vraždy dítěte

Krimi

Josef K. i jeho matka podstoupili vyšetření na detektoru lži. U Josefa K. přístroj zaznamenal silnou reakci na otázku, zda bil chlapce v noci předtím, než dítě zemřelo. Řadu atypických reakcí zaznamenal přístroj i u odpovědí matky chlapce. Podle ní obžalovaný malého bil, že na něj nereagoval a neposlouchal ho.

„Říkal, že není možné, aby na něj nereagoval, že si ho vychová po svém,“ uvedla matka.

Ta vypověděla, že šla kolem půl jedné spát a malý byl v pořádku. Obžalovaný zase tvrdil, že malého nosili a kontrolovali až téměř do rána. Když se ale probudili, byl již mrtvý.

Reklama

Související články

Za vraždu dítěte dostal mladík 18,5 roku

Na osmnáct a půl roku do vězení za vraždu dvouleté holčičky poslal v úterý pražský městský soud sedmadvacetiletého muže, přítele matky zavražděné. Muž holčičku...

Výběr článků

Načítám