Hlavní obsah

Otce polonahých dětí obvinili z týrání

Právo, Šárka Tonarová
MOST

Překvapivý obrat nabral případ tříleté holčičky a jejího o rok staršího bratra, kteří v prosinci pobíhali po Mostě jen v tričku a botičkách. Z domu je tehdy nechal odejít jejich otec. Zatímco začátkem týdne mostecká policie vydala zprávu, že proti muži neexistuje žádný přímý důkaz, že se něčeho dopustil, v pátek ho obvinila z týrání.

Foto: Jan Merunka

hala se změnila na dopoledne v přírodovědné muzeum

Článek

"V případu byly šetřením zjištěny nové skutečnosti, které odůvodnily zahájit ve věci trestní stíhání pětadvacetiletého otce nezletilých dětí. Policie proti němu vznesla obvinění pro spáchání trestného činu týrání svěřené osoby," uvedla policejní mluvčí Ludmila Světláková bez dalších podrobností.

Promrzlé, zubožené a špinavé děti našla na ulici sousedka pětičlenné rodiny. Mrňata převzala městská policie, která je také převezla do nemocnice. Později vzalo jejich osud do rukou oddělení péče o dítě magistrátu. Úřednice nechaly obě děti těsně před vánočními svátky převézt do diagnostického ústavu v Liberci. Už tehdy byly přesvědčené, že otec rodinu týral. I jeho manželka na něj podala trestní oznámení.

Matka s třetím dítětem utekla

Otec však od začátku tvrdil, že děti na mráz nevyhnal, ale usnul a ony mu utekly. Úřednice oddělení péče o dítě (OPD) mosteckého magistrátu však jeho vysvětlení nepovažovaly za příliš pravděpodobné. Rodinu s tříletým, čtyřletým a pětiletým dítětem totiž dlouhodobě sledují.

Podle sousedů tu o slzy nebývá nouze, muž mnohokrát děti i matku zbil. "Kolegyni, která se chtěla přesvědčit, jak malé děti žijí, z bytu vyhnal. Je to člověk, který se zřejmě neumí ovládat," usoudila vedoucí OPD Eva Weissová.

Aby matka dostala své děti zpátky, musela by si uspořádat rodinné poměry. To v praxi znamená především najít bydlení. Azylový dům v Mostě je totiž beznadějně plný a agresora z bytu nikdo nedostane. Matce v prosinci údajně sebral i klíče, takže s posledním z trojice dětí odešla bez osobních věcí. Podle policejní mluvčí je obviněný stíhaný na svobodě.

 Podobných případů řeší mostecké OPD celou řadu. V listopadu musely úřednice odvézt do Liberce třináctiletou dívku rovnou ze školy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám