Hlavní obsah

Osvobození příslušníka StB platí, chartistky nešikanoval. Žalobce vzal odvolání zpět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Osvobození bývalého příslušníka komunistické Státní bezpečnosti (StB) Václava Novotného, který byl obžalován ze šikany dvou signatářek Charty 77, je definitivní. Státní zástupce se sice proti rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 4 odvolal, poté však vzal odvolání zpět.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Verdikt z loňského září, podle kterého se neprokázalo, že se Novotný podílel na odebrání invalidního důchodu obou žen, je tak pravomocný. Novotný vinu odmítal. Odvolací jednání soud původně nařídil na úterý, ze soudní databáze však vyplývá, že bylo zrušeno.

Soud osvobodil příslušníka StB obžalovaného ze šikanování disidentek

Krimi

Novotný čelil obžalobě z toho, že v roce 1978 zařídil, aby dvě chartistky - bývalá televizní redaktorka Otta Bednářová a manželka novináře Karla Kyncla Jiřina Kynclová - přišly o invalidní důchod, mělo jít o součást akce StB s krycím názvem Prevence. Podle obvodního soudu se ale neprokázalo, že by Novotný rozhodnutí o invalidních důchodech nějak ovlivnil.

Akce Prevence postihla stovky odpůrců komunistického režimu v Praze a Středočeském kraji. Spočívala ve znemožnění nebo ztížení jejich profesního a společenského uplatnění různými opatřeními, jako bylo například odnímání invalidních důchodů, řidičských průkazů nebo odpojování telefonních linek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám