Hlavní obsah

Soud osvobodil příslušníka StB obžalovaného ze šikanování disidentek

– Praha

Obvodní soud pro Prahu 4 ve čtvrtek zprostil obžaloby bývalého příslušníka komunistické Státní bezpečnosti (StB) Václava Novotného, který je viněn ze šikany dvou signatářek Charty 77. Podle státního zástupce se podílel na odebrání invalidního důchodu obou žen, mělo jít o součást akce StB s krycím názvem Prevence. Novotný vinu odmítá. Verdikt není pravomocný, žalobce si ponechal lhůtu pro případné odvolání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Novotný čelí obžalobě z toho, že v roce 1978 zařídil, aby dvě chartistky – bývalá televizní redaktorka Otta Bednářová a manželka novináře Karla Kyncla Jiřina Kynclová – přišly o invalidní důchod. Podle soudu se ale neprokázalo, že by Novotný rozhodnutí o invalidních důchodech nějak ovlivnil.

„To, že pracoval jako příslušník StB, nesvědčí o tom, že se měl dopustit jednání, které je mu kladeno za vinu. O tomto jednání nebyl předložen žádný důkaz,” uvedla předsedkyně trestního senátu.

Akce Prevence postihla stovky odpůrců komunistického režimu v Praze a Středočeském kraji. Spočívala ve znemožnění nebo ztížení jejich profesního a společenského uplatnění různými opatřeními, jako bylo například odnímání invalidních důchodů, řidičských průkazů nebo odpojování telefonních linek.

Státní zástupce pro Novotného navrhoval symbolický trest, tříletou podmínku s pětiletým odkladem. Podle něj Novotného vinu prokazují zejména listinné důkazy. Obhájce naopak žádal zproštění obžaloby. „Já mohu jenom říci, že jsem na nikoho nepůsobil, nikoho jsem nepřesvědčoval,” řekl Novotný ve své závěrečné řeči.

Reklama

Výběr článků

Načítám