Hlavní obsah

Ostravský soud rozdal tresty pašerákům kokainu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Už jako malý chlapec se Dominik Borůvka přestěhoval se svým otcem z Opavy do Jižní Ameriky. Vyrůstal v drogových rájích v Kolumbii a Ekvádoru. Později se z něj stal pašerák kokainu a za to ho ve středu poslal Krajský soud v Ostravě na dvanáct a půl roku do vězení.

Foto: Aleš Honus, Právo

Velkoobchodník s kokainem Dominik Borůvka si má ve vězení odsedět dvanáct a půl roku.

Článek

Podle soudu se Borůvka prostřednictvím kurýrů snažil do Evropy v průběhu několika let propašovat bezmála dvacet kilogramů kokainu. Spolu s ním soud potrestal také jeho komplice Davida Krále, který dostal jedenáct let, a Ondřeje Hrdličku, jenž má ve vězení strávit deset let.

Obžaloba sice hovoří o necelých dvaceti kilogramech kokainu, nicméně jde pouze o množství, které bylo v několika zemích zabaveno u kurýrů. Kolik kokainu se Borůvkovi do Evropy skutečně podařilo přepravit, už dnes nikdo nezjistí.

„Vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o podstatně rozsáhlejší činnost, než jakou popisuje obžaloba, a že se na ní podílela i řada dalších osob,“ konstatoval soudce Ivan Málek při vyhlašování rozsudku. Dodal, že právě Dominik Borůvka byl organizátorem těchto obchodů. Zatčen byl v Ostravě-Svinově s částkou 61 tisíc euro. Bankovky, které byly doslova nacucané kokainem, Borůvkovi policie zabavila a soud nyní rozhodl o tom, že propadnou státu.

Někteří Bovůrkovi komplicové byli již dříve odsouzeni v zahraničí - jeden z nich, Jaroslav Funěk, kterého policie zatkla na letišti při pokusu o nastoupení letadla do Francie, dostal v Peru šest a půl roku vězení. Další dvě ženy byly za pašování drog odsouzeny ve Francii.

Rozsudek ostravského soudu zatím není konečný, Dominik Borůvka se proti němu okamžitě odvolal a další dva odsouzení si ponechali lhůtu pro odvolání.

Spolu se třemi muži soud vynesl verdikt také nad pětadvacetiletou Kristýnou Skálovou, která při návratu z Jižní Ameriky do České republiky propašovala kokain rozředěný v krabicí od džusu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám