Hlavní obsah

Ostravská soudkyně Šrubařová musí pro opakovaná pochybení svléknout talár

Právo, Miroslav Homola
Brno
Aktualizováno

O talár přišla rozhodnutím Nejvyššího správního soudu (NSS) soudkyně Okresního soudu v Ostravě Kamila Šrubařová. Podle senátu NSS není způsobilá vykonávat dále funkci soudce. Rozhodování předcházela opakovaná kárná jednání se soudkyní, která byla během pěti let celkem třikrát před senátem kárného soudu. Ten ji za pochybení vždy potrestal. Právě tyto skutečnosti byly nakonec za posledním verdiktem. Mimo to však na doktorku Šrubařovou už doputovala další žaloba na pochybení v její práci.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Soudkyně Kamila Šrubařová

Článek

Údajný teror na pracovišti zaměřený především na ženy starší 45 let, pronásledování, psychické znásilňování a především pak bossing, tedy šikana na pracovišti ze strany nadřízeného. O těchto a mnoha dalších nespravedlnostech, které pociťuje vůči své osobě, obšírně u soudu hovořila buď sama Šrubařová, nebo její advokátka Zdeňka Poláková v obhajobě.

Jak tato soudkyně s 27letou praxí uvedla, je mimořádně pracovně vytížená a má na starosti přes 600 spisů.

Podle názoru Šrubařové nešlo o nic jiného než ji prostě "užalovat zřejmě na něčí brutální objednávku". Zároveň žena naznačovala, že její vyhazov má zřejmě posloužit někomu konkrétnímu s přidělením taláru - tedy nějakému mladému justičnímu čekateli.

Prohlídky u psychologů jako forma nátlaku

"Jde o nejhrubší formu bossingu," uvedla advokátka Šrubařové Zdeňka Poláková.  Jako jeden z argumentů údajně zjevného pronásledování uvedla Poláková i skutečnost, že od ledna do října v roce 2011 se musela její klientka na žádost vedení soudu v Ostravě podrobit osmi psychiatricko-psychologickým prohlídkám. „Za sebou mám už celkem tři desítky podložených komunikací, které se všechny týkají mého zdravotního stavu,“ uvedla Šrubařová, která považuje tuto skutečnost, jako jednu z mnoha, za velmi ponižující a stresující.

Podle zákona je soudce nezpůsobilý vykonávat svou funkci, jestliže byl v posledních pěti letech nejméně třikrát pravomocně uznán vinným kárným proviněním, a to za předpokladu, že tato skutečnost zpochybňuje jeho důvěryhodnost. Dalšími důvody k prohlášení nezpůsobilosti jsou dlouhodobé zdravotní problémy nebo pravomocné odsouzení za některé trestné činy.

Průtahy a srážky ze mzdy

Šrubařová stála před kárným senátem naposledy loni v listopadu. Ten jí za dva prohřešky na 14 měsíců snížil plat o 30 procent. V jednom civilním sporu prý pominula to, že už vynesla rozsudek, a znovu svolala veřejné jednání. V druhém případě si prý nevšimla toho, že jí soudní podatelna mylně přidělila pracovněprávní spor, který nespadal do její pravomoci. Předtím se také zodpovídala z průtahů a přišla o 30 procent platu na deset měsíců.

Poslední rozhodnutí kárného senátu se Šrubařová neúspěšně pokoušela zvrátit ústavní stížností. Usiluje také o obnovu řízení. Nejvyšší správní soud však už měl před dnešním jednáním na stole také další kárnou žalobu na soudkyni. "Z mého pohledu ani to poslední kárné řízení nevedlo k tomu, že by se soudkyně nějak změnila, ba naopak, vedení soudu neustále řeší další a další věci z její agendy," uvedl předseda ostravského soudu Roman Pokorný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám