Hlavní obsah

Osmnáctiletý mladík měl zabíjet, protože ho krajan přistihl při krádeži. Je ve vazbě

Právo, zaš
Plzeň

Teprve 18letého Bulhara, který v pondělí v Plzni podle policie ubodal svého o jednadvacet let staršího krajana, poslal ve čtvrtek soud do vazby. Cizinci, kterého dopadli policisté dvě hodiny po činu v Praze, teď hrozí až osmnáct let vězení. Mladík měl zabíjet kvůli tomu, že ho krajan přistihl při krádeži.

Foto: Jan Švábek, Právo

Obviněného přivezli k soudu

Článek

Okresní soud tak ve čtvrtek reagoval na podnět plzeňských kriminalistů, kteří agresivního mladíka už v úterý obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy. „Mladý muž se k činu doznal,“ sdělila Právu krajská policejní mluvčí Martina Korandová.

O vazbě se jednalo prakticky celé čtvrteční dopoledne. Bulhara v poutech do soudní síně přivedla eskorta. Rozhodování protahovalo tlumočení.

Policie uvedla, že cizinec vraždil nožem poté, co se s krajanem a také spolubydlícím dostal do slovní rozepře. Podle neoficiálních informací se mu nelíbilo, že ho starší muž opakovaně přistihl při tom, jak mu krade peníze. Takovou informaci redakci potvrdilo více zdrojů.

Chtěl utéct

Chvíli poté, co mladík svého spolubydlícího ubodal, vyrazil do Prahy, odkud chtěl zřejmě vycestovat z České republiky. Na Florenci ho ale zadrželi pražští policisté.

„Kriminalisté nalezli a zajistili vražednou zbraň,“ doplnila Korandová. Bližší informace k tomu, co Bulhara přimělo vraždit, ale policie kvůli probíhajícímu vyšetřování neposkytla.

Osmnáctiletý Bulhar patřil k agenturním dělníkům, kteří mají podle ministerstva vnitra velký podíl na tom, že v českých městech s rozsáhlými průmyslovými zónami roste kriminalita. Konkrétně v Plzni žije zhruba 16 tisíc nahlášených cizinců. Počet přestupků, které mají na krku cizinci, v západočeské metropoli meziročně vzrostl o zhruba padesát procent.

Podle plzeňského primátora Martina Zrzaveckého navíc tito občané z drtivé většiny nemají registraci k pobytu, na což město doplácí v daňových výnosech. „Ročně na jednoho občana přicházíme o dvacet sedm tisíc korun,“ uvedl Zrzavecký.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám