Hlavní obsah

Osm lidí včetně čtyř dětí se přiotrávilo oxidem uhelnatým

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kopřivnice
Aktualizováno

U hromadné otravy oxidem uhelnatým zasahovali ve čtvrtek večer záchranáři v Kopřivnici na Novojičínsku. Čtyři ženy a čtyři děti ve věku od tří do 11 let skončily v nemocnici. Plyn podle hasičů unikal z patnáct let starého kotle, který přivolaní policisté zapečetili a vyžádají si jeho znaleckou expertízu.

Článek

Záchranka na místo vyrazila na základě oznámení jedné z obyvatelek domku. „Čtyři dospělé ženy ve věku od 32 do 78 let a čtyři děti trávily společný večer. Protože všichni cítili nevolnost, ženy se domnívaly, že snědly něco zkaženého. Proto zavolaly rychlou záchrannou službu,“ informoval mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Záchranáři na místě zjistili, že všichni trpí příznaky otravy oxidem uhelnatým. „Děti udávaly bolesti hlavy, některé z nich zvracely. Po prvotním ošetření na místě události je posádky transportovaly do nemocnice v Novém Jičíně, kde byly předány na dětskou jednotku intenzivní péče. Dospělé ženy trpěly nevolnostmi, zvracením či bolestmi hlavy. I ony byly předány do nemocnice,“ dodal Humpl.

U zásahu asistovali hasiči. „Ihned po příchodu do objektu naměřili vysokou koncentraci oxidu uhelnatého, která čtyřikrát překročila spodní přípustnou mez. Ihned otevřeli okna, zastavili hlavní přívod plynu a vypnuli plynový kotel,“ řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Hasiči pak ve spolupráci se záchrankou vynášeli otrávené na nosítkách všechny obyvatele domku, kteří byli malátní. „Pouze nejstarší z žen byla schopna dojít k sanitce po vlastních nohách, ale jen s velkou pomocí hasičů,“ dodal Kůdela.

Stav všech pacientů je podle informací z pátečního rána dobrý a nikdo si z události nejspíš neponese trvalé následky. „Všichni pacienti, tedy čtyři ženy a čtyři děti, jsou ve stabilizovaném stavu. Všichni zůstávají hospitalizováni v nemocnici,“ řekl mluvčí novojičínské nemocnice Miroslav Fajkus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám