Hlavní obsah

Osm let za týrání a znásilnění dcery

Právo, Novinky, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Osm let za mřížemi by měl strávit šedesátiletý Bedřich Vávra z Hradce Králové za to, že znásilnil a několik let týral svou dceru, které letos bylo teprve patnáct let. Trest vynesl ve čtvrtek senát hradeckého krajského soudu.

Foto: Vratislav Konečný

Zámek a zahrady v Jaroměřicích

Článek

K tříletému trestu s podmíněným odkladem na čtyři roky byla za týrání odsouzena i Vávrova manželka, pětapadesátiletá Ilona Vávrová. Vávra byl rovněž odsouzen k ambulantnímu psychiatrickému léčení a Vávrová k protialkoholní léčbě. Znalci zjistili, že muž je těžký alkoholik a degradovaná osobnost s klinickými poruchami intelektu a rozvojem alkoholové demence.

Obžalovaný se podle rozsudku v letech 1996 až 2004 ve svém hradeckém bytě před dcerou opakovaně obnažoval na dolní polovině těla, masturboval a při tom ji osahával na nahém těle či přes oblečení na prsou a přirození. V létě roku 2001 si opilý Vávra na dceři vynutil pohlavní styk.

Spolu se svou o pět let mladší manželkou Ilonou, rovněž alkoholičkou, také děvče hrubě bil rukou či páskem s kovovými cvoky, kopal do různých částí těla, vulgárně urážel a ponižoval. Předsedkyně senátu Anna Bímová zdůvodnila rozsudek vysokou společenskou nebezpečností Vávrových činů.

Výpovědi byly jednoznačné

"Výpovědi poškozené dívky korespondují s výpověďmi svědků i s listinnými důkazy. Oba obžalovaní se svého jednání dopouštěli na bezbranném dítěti, které nemělo úniku," odmítla soudkyně výhrady advokáta Vávrové Milana Jelínka, který zpochybnil věrohodnost tvrzení týrané dívky. Předložil totiž soudu autentický deník děvčete, v němž o týrání, znásilnění či pohlavním zneužívání nebyla žádná zmínka.

Sama Vávrová ale soudu přiznala, že manžela jednou přistihla v přítomnosti dcery při masturbaci. Křik a hrubé nadávky, linoucí se z Vávrova bytu, potvrzovali ve svých výpovědích sousedé, modřiny a jiná zranění na těle děvčete zase spolužáci či učitelky. Z výpovědí dvou Vávrových nevlastních, dnes už dospělých potomků vyplynulo, že se podobným způsobem choval i ve svém předchozím manželství.

"Mě pohlavně zneužíval a bratra měl jako fackovacího panáka. Bil jej bezdůvodně, neboť byl skoro pořád opilý. Já jsem o svém pohlavním zneužívání nikomu nic neřekla jen proto, že jsem se strašně styděla," řekla v přípravném řízení Vávrova nevlastní dcera, dnes žijící ve Švýcarsku. Vávra veškerá obvinění odmítl jako vylhaná. Rozsudek není pravomocný, neboť oba obžalovaní i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám