Hlavní obsah

Osm let za tragickou nehodu, při které řidič přejel dva chlapce, platí

Hradec Králové

Krajský soud v Hradci Králové zamítl odvolání Jaroslava Nováka, který loni v Hradci autem přejel a usmrtil dva chlapce. Trest osmi let vězení, který mu uložil okresní soud, je tak pravomocný. Řekla to mluvčí Krajského soudu v Hradci Králové Jana Kliková.

Foto: René Chvalina, Právo

Jaroslav Novák

Článek

Dodala, že odsouzený nebo státní zástupce si mohou ještě podat dovolání k Nejvyššímu soudu. "Krajský soud shledal říjnový rozsudek okresního soudu po všech stránkách v pořádku," řekla mluvčí. Vedle vězení okresní soud jednačtyřicetiletému Novákovi uložil zákaz řízení motorových vozidel na deset let a ambulantní psychiatrické léčení.

S ohledem na vyplacení odškodnění od pojišťovny soud odkázal pozůstalé s náhradou nemajetkové újmy na občanskoprávní řízení. Krajský soud se případem zabýval už podruhé.

První rozsudek okresního soudu z května, který Novákovi ukládal šestileté vězení, krajský soud zrušil. Okresní soud pak ve druhém řízení trest zpřísnil.

Novák podle obžaloby po vyzvednutí kamaráda z baru v klidné části města prudce zacouval přes křižovatku, kde na přechodu pro chodce srazil chlapce, kteří přes něj přecházeli se svými prarodiči. Následně obě děti ještě přejel, ve smyku obkroužil křižovatku a narazil do zdi domu. Oba chlapci i přes pomoc lékařů na následky těžkých zranění zemřeli.

Novák v květnu u soudu řekl, že si z nehody nic nepamatuje. Tvrdil, že před nehodou cítil blížící se epileptický záchvat. Podle znalců se ale záchvat neprokázal. Nezjistila se ani technická závada na autě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám