Hlavní obsah

Orly na Strakonicku otrávil rybníkář, tvrdí obžaloba

Právo, Patrik Biskup
Strakonice

Ze smrti dvou orlů mořských, které našli ochránci přírody předloni v březnu u Mečichova na Strakonicku, policisté podle zjištění Práva obvinili 60letého místního rybníkáře. Na ptáky podle nich použil otrávenou návnadu. Šéfka strakonických žalobců Věra Smíšková Právu potvrdila, že na muže v souvislosti se smrtí ptáků už podala obžalobu pro tři trestné činy.

Foto: Záchranná stanice živočichů Plzeň

Jeden z uhynulých orlů u Mečichova

Článek

„V katastrálním území obce Mečichov měl nastražit návnadu, která obsahovala karbamátový pesticid karbofuran, následně byla zjištěna otrava a úhyn dvou orlů mořských,“ uvedla Smíšková.

Na Klatovsku zřejmě někdo otrávil čtyři orly mořské

Krimi

Obžaloba muže viní z týrání zvířat, neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a z přechovávání omamných a psychotropních látek.

„Použitím karbofuranu došlo k tomu, že uhynulá zvířata zemřela způsobem přivozujícím bolest a utrpení,” dodala státní zástupkyně.

Na Vysočině našli otrávenou samici orla mořského

Krimi

Obviněný muž vinu popřel. „Mám čisté svědomí. Nemají proti mně žádné důkazy. To, že u mě doma něco našli, ještě neznamená, že jsem orly otrávil,“ reagoval na dotaz Práva muž, který na Strakonicku hospodaří na několika rybnících. Tvrdí, že ptáci mohli klidně sežrat otrávenou návnadu jinde a stačili doletět k jeho rybníku, kde pošli.

Ornitologové předloni našli oba dravce u rybníka Slatinka. „Jeden z nich měl monitorovací vysílačku. Na místo jsme okamžitě přivolali kriminálku, aby zajistila stopy,“ uvedl vedoucí Záchranné stanice živočichů v Plzni Karel Makoň.

Mečichov je vzdálený asi 25 kilometrů od lokality, kde minulý týden objevili ornitologové další čtyři mrtvé orly. Také v tomto případě mají podezření na otravu karbofuranem. „V současné době probíhá expertiza vzorků pozřené potravy z volete ptáků, která by měla potvrdit naše podezření na otravu,“ doplnil Makoň.

Reklama

Výběr článků

Načítám