Hlavní obsah

Opočenský podle policie dál zneužívá dívky

Novinky, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sochař Pavel Opočenský, obžalovaný ze zneužívání nezletilých dívek je od minulého čtvrtka ve vazbě. Soud jej tam umístil v souvislosti s podezřením na nový případ zneužití.

Foto: Archív MJVM

V rámci výstavy na zlínském zámku je možné osobně vyzkoušet divadelní kostýmy

Článek

Policie při prověřování jeho aktivit zjistila, že Opočenského v jeho nuselském bytě dál navštěvují mladé dívky. Minulé pondělí ho proto obvinila z pohlavního zneužívání jedné z nich. Mělo se tak stát ve čtyřech případech. Navíc poté, co školačka svědčila v probíhajícím soudním procesu.

"Opočenský byl vzat ve čtvrtek do vazby v souvislosti s novým skutkem, kterého se měl dopustit vůči dívce mladší 15 let. Soud rozhodl o vazbě kvůli obavám, že by mohlo dojít k ovlivňování svědků a mohl by opakovat jednání, pro které je jednak už stíhán před soudem a jednak mu teď bylo nově sděleno obvinění," konstatovala Monika Křikavová, tisková mluvčí Obvodního soudu Prahy 2, který sochaře poslal do pankrácké vazební věznice.

Proti uvalení vazby si Opočenský podal stížnost. Jeho advokát Tomáš Kaiser pak názor umělce na další trestní stíhání reprodukoval takto: "Pavel Opočenský tvrdí, že to není pravda. Tvrdí, že se s dívkou viděl, byla u něj doma, ale zároveň tam vždycky někdo byl. A to buď někdo z novinářů při natáčení nebo rozhovorech, anebo jeho nynější přítelkyně. Tvrdí, že by byl blázen, kdyby s činností pokračoval."

Vyšetřovatelka Radka Drexlerová míní, že nová kauza tímto sdělením obvinění zdaleka nekončí. "Teprve jsme udělali první kroky a vyšetřování je v začátku. Máme podezření, že se dopustil i dalších skutků," řekla.

Smrt skinheada i onanování před školačkami

Opočenský v minulosti již několikrát čelil trestnímu stíhání. Na počátku devadesátých let usmrtil mladého skinheada na ulici. Obžaloby byl zproštěn s odůvodněním, že tak jednal v sebeobraně. Před pěti lety byl stíhán za výtržnictví v souvislosti s trestním oznámením, že onanoval před školačkami v autobuse. Na základě amnestie prezidenta Václava Havla v únoru 1998 však bylo jeho trestní stíhání zastaveno.

Tři roky vězení

Uplynuly čtyři roky a policie se o sochaře začala znovu zajímat. Na rozsáhlý případ zneužívání upozornili rodiče jedné z dívek. Postupně podle obžaloby vyšlo najevo, že k sobě do bytu zval minimálně osm nezletilých dívek, které ho sexuálně uspokojovaly. Přímo k souloži mělo dojít v jednom případě. Na konci loňského roku byl za to Opočenský odsouzen k tříletému vězení, v dubnu ovšem uspěl s odvoláním. Obvodní soud pro Prahu 2 se proto jeho kauzou znovu zabývá.

Reklama

Související články

Mladičké dívky usvědčovaly Opočenského

Dvě nové svědkyně, šestnáctiletá Lucie a patnáctiletá Jana, svědčily proti sochaři Pavlu Opočenskému, který v úterý znovu stanul před Obvodním soudem Prahy 2....

Výběr článků

Načítám