Hlavní obsah

Opilého lékaře začala stíhat policie

Právo, Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lékař gynekologicko-porodnického oddělení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Jan Karas, který v pondělí srazil v nemocnici matku s dvouletým dítětem, je stíhán pro trestné činy ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Těžce zraněná Lucinka zůstává na JIP, její stav je podle pátečního vyjádření lékařů stabilizovaný.

Foto: Dana Podhajská

Noční prohlídky na holešovském zámku jsou vyhledávanou akcí. Ročně je navštíví kolem dvou tisíc lidí.

Článek

Podle pražské policejní mluvčí je Karas stíhán na svobodě. Kdy bude případ uzavřen nedokázala odhadnout, ve výpovědích lékaře a svědků totiž panují zásadní rozdíly.

Karas převzal usnesení o stíhání poté, co dopravní znalec předal policii předběžné výsledky expertízy lékařova vozu. Karas totiž po nehodě tvrdil, že mu selhaly brzdy. "Technická závada tam nebyla žádná, ani na jednom brzdovém okruhu," prohlásil Fiala.

Lucinka po převazu, hrozí infekce

Dvouletá Lucinka se v pátek podrobila důležitému převazu. "Lékaři konstatovali, že zdravotní stav Lucinky je dobře stabilizovaný," řekl Právu mluvčí Thomayerovy nemocnice v Praze Petr Mach.

Dodal, že stav je stabilizovaný především s ohledem na zlepšenou funkci ledvin. "Už nehrozí tzv. syndrom zablokování ledvin," řekl Mach. Dodal, že dále ale trvá riziko infekce, což by pro holčičku bylo osudové a nadále je tedy v nebezpečí ohrožení života. "Lékaři předpokládají, že pokud nenastanou neočekávané komplikace, během příštího týdne by mohlo dojít k jedné z prvních plastických operací," řekl Mach.

Lékař možná bude platit léčbu

Karas, který děvčátko přejel, měl v krvi 3,28 promile alkoholu. Právě z tohoto důvodu zřejmě bude hradit i léčbu malé Lucinky. "Pokud je dívenka naší pojištěnkyní, tak my samozřejmě náklady na léčbu proplatíme. Pak je ale budeme vymáhat na třetí osobě," řekl v pátek Právu mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Suttner.

Informoval, že pojišťovna bude peníze vymáhat asi na pojišťovně, u níž je pojištěno auto doktora Karase. V případě ale, že pojišťovna odmítne léčbu proplatit z důvodu alkoholu, bude ji VZP vymáhat na lékaři. Doktor Karas by tak mohl zaplatit i milióny korun, protože nejen operace a pooperační péče jsou velmi drahé, ale i následné plastické operace, pokud Lucinka přežije, budou velmi nákladné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám