Hlavní obsah

Opilá autem jednu ženu zabila, druhou těžce zranila a ujela. Soud jí potvrdil 4,5 roku

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čtyři a půl roku za mřížemi stráví dvaapadesátiletá Rumunka Nicoleta Pavlovová, která na Silvestra na pražských Vinohradech svým autem opilá zabila jednu ženu, druhé způsobila těžká zranění a z místa ujela. Zadrželi ji, až když nabourala na náměstí Míru pět aut. Městský soud v Praze zamítl její odvolání proti srpnovému verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 2.

BEZ KOMENTÁŘE: Nicoleta Pavlovová u souduVideo: Novinky

 
Článek

„Provedené důkazy zcela jednoznačně usvědčují paní obžalovanou z toho, k čemu došel obvodní soud, a odvolací soud neměl žádný důvod do skutkového stavu zasahovat,“ odmítla odvolání Pavlovové předsedkyně odvolacího senátu Věra Trojanová.

Pavlovová se prostřednictvím svého obhájce Tomáše Davida snažila soud přesvědčit ke zmírnění právní kvalifikace a podmíněnému trestu.

Obhájce Pavlovové například přednesl svou tezi, že Pavlovová za smrtící jízdu není odpovědná sama. „Ke vzniku smrtelného následku přispěla samotná poškozená,“ prohlásil advokát s tím, že neexistuje v českém právním předpisu absolutní přednost chodců.

„Z hlavního líčení vyplynulo, že jedna z žen neviděla přijíždějící vozidlo, ačkoliv je zcela zřejmé, že měly možnost blížící se automobil zahlédnout a mohly na situaci adekvátně reagovat přerušením přecházení,“ řekl David.

Opilá srazila na přechodu v Praze dvě ženy, za smrt jedné z nich dostala Rumunka 4,5 roku

Krimi

Rychlost, kterou znalec stanovil na 53 až 66 kilometrů v hodině, pak advokát označil za „jen o málo“ převyšující rychlost předepsanou v daném místě.

„Když jsem slyšel podání obhajoby z úst pana obhájce, tak jsem myslel, že jsem u nějakého jiného případu,“ řekl v reakci na přednesené odvolání státní zástupce Stanislav Potužník. „Nemůžu souhlasit s tvrzením o nějaké spoluvině, kterou se snaží tady obhajoba podsunout,“ uvedl státní zástupce.

Ženy podle něj vstupovaly do vozovky za situace, kdy nebyl důvod obávat se, že k něčemu dojde. „Byly tam oprávněně, byly tam v souladu se všemi pravidly silničního provozu a jen v důsledku hazardní jízdy obžalované došlo, k čemu došlo,“ dodal Potužník.

Soud připustil, že absolutní přednost chodců neexistuje. Platí ale, že chodec nesmí vstoupit do vozovky bezprostředně před blížím se vozidlem. Což ale v tomto případě neplatilo, už jen proto, že ženy už téměř celý přechod přešly, když do nich Pavlovová vrazila.

Rumunka během smrtící jízdy Prahou nebrzdila, sražená žena odletěla 28 metrů

Krimi

Soudkyně Trojanová také podotkla, že čtyři a půl roku dlouhý trest není nepřiměřeně přísný. Pavlovová sice nebyla v minulosti soudně trestaná, v záznamech má nicméně dvakrát překročení rychlosti, jedno způsobení nehody a jedno požití alkoholu po nehodě.

Pavlovová zároveň nesmí osm let řídit motorové vozidlo.

Sražená letěla 28 metrů

Ke smrtelné nehodě došlo poslední prosincový den loňského roku. Pavlovová uháněla jen několik desítek minut před silvestrovskou půlnocí pražskými Vinohrady zhruba šedesátikilometrovou rychlostí ve svém BMW X1 s necelými dvěma promile v krvi.

Půl hodiny před půlnocí srazila na přechodu dvě ženy ve věku 36 a 53 let. Starší z nich utrpěla těžká poranění, mladší nárazem odletěla 28 metrů od auta a týden po něm zemřela.

Pavlovová nicméně ani nezastavila a řítila se silvestrovskou nocí dále po Vinohradech.

Po dalším zhruba kilometru jízdy na náměstí Míru opět nezvládla řízení a nabourala postupně pět zaparkovaných aut, na kterých způsobila čtvrtmilionovou škodu. I přes to, že jí vystřelily airbagy a crčela jí z nosu krev, pokusila se podle svědků opět z místa ujet. Svědci jí v tom zabránili a zavolali policii.

Šest skleniček prosecca

Pavlovová se u obvodního soudu hájila tím, že si u sebe ve vinotéce se svými přáteli a sousedy dala asi pět nebo šest skleniček prosecca. Kolem jedenácté večer zavřela a chtěla jet domů taxíkem. Hodinu před silvestrovskou půlnocí ale žádného nesehnala.

Zbytek si prý už nepamatuje. „Byla jsem venku a kouřila. A to je jediné, na co si vzpomínám,“ prohlásila v květnu Pavlovová. „Paměť se mi vrátila, až když jsme byli v nemocnici, ani jsem nevěděla, že jsem měla auto,“ dodala.

S pozůstalými se Pavlovová dle svého obhájce dohodla na mimosoudním vyrovnání v třímilionové výši.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám