Hlavní obsah

Operace Varan rozbila převaděčský gang

PRAHA

Společná akce policistů a celníků s krycím názvem Varan, která byla zaměřena na převaděče, skončila. Po téměř dvouleté práci, na které se podíleli detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a pracovníci olomouckého celního ředitelství, byli v česko-slovenském pohraničí zatčeni čtyři muži z toho jeden celník.

Foto: Eugenie Hančarová

Z výstavy

Článek

Zadržení muži, dva Slováci a dva Češi byli součástí mezinárodní organizované skupiny, která dlouhodobě převáděla běžence - Asiaty ze Slovenska do Čech. Od nás většinou putovali do jiných zemí EU. 

K převozu sloužila speciálně upravená cisterna

"Lidé byli převáženi v nelidských a velmi stresujících podmínkách," sdělila Novinkám tisková mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová. V horní části upravené cisterny byl do otvoru pro případnou kontrolu nasypán materiál, pro který měl "převozce" cisterny certifikát. V cisterně byla nedostačující klimatizace a lidé trpěli nedostatkem vzduchu. Často se jich v prostoru tísnilo až třicet.

Policisté a celníci mají zdokumentováno celkem 22 takových převozů a počet takto převezených lidí odhadují na 1000.

Všichni čtyři zadržení byli obviněni z trestných činů nedovolené překročení státní hranice a účasti na zločinném spolčení. V případě uznání viny jim hrozí vězení až na 10 let.

Při domovních prohlídkách policie zajistila větší finanční hotovost v korunám a eurech, vozidla i další majetek. Kolik si trestnou činností převaděči vydělali, policisté zatím zjišťují. Podle  nich se výše zisku z převádění osob rovná a někdy i převyšuje zisky z prodeje drog.

Zadržen další celník

Na trestné činnosti se podílel ještě další pracovník celní správy, který byl na útěku. "Ve středu dopoledne byl zadržen v pobočce banky v Uherském Brodě při pokusu o výběr větší finanční částky," upřesnila Kosinová. Bezprostředně po skončení akce zahájilo příslušné celní ředitelství řízení o propuštění obou pracovníků ze služebního poměru. Státní zástupce bude dávat návrh na vzetí do vazby na všech pět zadržených.

Na celé akci se podíleli také pracovníci nově vzniklé Finanční policie, kteří sledovali legalizaci výnosů z trestné činnosti, tzv. praní špinavých peněz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám