Hlavní obsah

Střelec v ostravské nemocnici zabil i dva příslušníky vězeňské služby

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Novinky, ok, jap, hon, den, rav

Po střelbě v ostravské fakultní nemocnici zemřelo v úterý ráno šest lidí. Podle informací Práva pět lidí zemřelo na místě a další člověk následně na operačním sále. Sedmý člověk je v kritickém stavu. Podle premiéra Andreje Babiše střelec mířil lidem na hlavu a krk a střílel zblízka. Po činu ještě navštívil matku, řekl jí, co udělal a také, že se jede zabít. Posléze se poblíž Hlučina zastřelil. Novinky sledovaly události kolem střelby v on-line reportáži.

Záznam: Prohlášení Andreje Babiše ke střelbě v OstravěVideo: ČTK

 
Článek

Online byl ukončen.

17:33 - Podle serveru denik.cz bydlel střelec asi osm kilometrů od Fakultní nemocnice v 10. patře panelového domu v Zábřehu, odkud měl na nemocnici výhled. Podle sousedů působil dojmem úplně normálního člověka. „Hrával hokej, tenis, squash, jezdil na bruslích a potkali jsme se občas i v Děhylově na kolech,” řekl Deníku obyvatel domu.

16:53 - Dvě oběti úterní střelby byli příslušníci vězeňské služby. „S hlubokým zármutkem jsem přijala zprávu, že při tragédii v ostravské fakultní nemocnici zemřeli dva příslušníci Vězeňské služby České republiky. Ráda bych vyjádřila upřímnou soustrast všem pozůstalým po obětech této tragické události,” uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

16:49 - Zprávy o úterním činu se dostaly prakticky do všech světových médií. Především evropské servery obsáhle informovaly o střelbě v čekárně traumatologické ambulance. Články s titulky Velká tragédie v Ostravě, Krveprolití v nemocnici, Střelba v amoku obsadily místa mezi prvními zprávami.

Tragédie. Krveprolití. Střelba v amoku. Útok v Ostravě rezonuje i v zahraničí

Svět

16:40 - Střelba v ostravské nemocnici je druhá nejtragičtější v historii republiky. Horší bilanci má střelba v restauraci v Uherském Brodě, při níž v únoru 2015 zastřelil místní muž osm lidí a pak sám sebe.

16:21 - Večerní demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) v Praze bude mít kvůli tragédii ve Fakultní nemocnici Ostrava pozměněnou podobu. Organizátoři odvolali z akce bubeníky, oběti střelby ve zdravotnickém zařízení uctí minutou ticha.

15:56 - Podle zpravodaje ČTK střežilo místo sebevraždy střelce několik policejních vozů, které stály na příjezdových cestách a u železniční trati. Přibližně okolo 14:15 odvezl střelcovo auto odtahový vůz. Poté se z místa stáhly i policejní jednotky.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Lidé přinášeli svíčky před budovu ostravské fakultní nemocnice

15:40 - „Dohodli jsme se, že přispějeme pozůstalým částkou 300 tisíc,“ řekl v Ostravě premiér Andrej Babiš po schůzce s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD).

15:20 - Policie upravila informace o obětech - jde o čtyři muže a dvě ženy.

15:02 - Pardubická nemocnice dnes kvůli tragickým událostem v Ostravě zrušila plánované taktické zdravotnické cvičení, aby nevystavovala pacienty a personál stresu a nepříjemným pocitům.

14:47 - FN Ostrava letos čerpala 1,2 milionu z dotací ministerstva zdravotnictví na ochranu měkkých cílů. Měla bezpečnostní audit, proškolila 120 lidí.

Útočník v Ostravě chtěl střílet dál, měnil si zásobník, tvrdí svědkyně

Krimi

14:37 -  Zdravotní péče v kraji i Ostravě je zajištěná, uzavřená je poliklinika. Po jednání krizového štábu to uvedl náměstek ministra Filip Vrubel.

14:20 - „Obětí dnešní střelby je pět mužů a jedna žena. Další postřelený je v kritickém stavu po operaci a v nemocnici dále zůstává ještě jeden zraněný. Policie intenzivně vyšetřuje motiv střelby a další okolnosti případu,” uvedla policie na Twitteru.

14:12 - Premiér v Ostravě řekl, že památka zesnulých po střelbě v Ostravě bude uctěna 17. prosince, kdy se po celé zemi rozezní sirény. Houkat budou dvě minuty 20 vteřin. Stát přispěje pozůstalým 300 tisíc korun.

14:05 - V areálu nemocnice vyvěsili černý prapor na památku obětí dnešní střelby.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Na snímku je černý prapor vyvěšený v areálu nemocnice na památku obětí dnešní střelby.

13:50 - Zdravotníci při dnešním zásahu po střelbě v ostravské nemocnici dělali to, co léta cvičí. "To je věc, která se bohužel cvičí. Je to takzvaná typová činnost, které se říká aktivní střelec, takže dělali jsme jenom to, co drilujeme řadu let," řekl ředitel záchranářů Roman Gřegoř.

Podobné zásahy plně řídí policie. "Prioritní je bezpečí zasahujících, protože mrtvý záchranář už nepomůže ani těm, kteří jsou třeba postiženi a zraněni," řekl ředitel záchranné služby.

Foto: Aleš Honus, Právo

Policisté u vjezdu do areálu na Hlučínsku, kde se zastřelil pachatel útoku v nemocnici.

13:28 - Areál FN Ostrava je po ranní tragické střelbě už veřejnosti otevřený s výjimkou polikliniky. Lidé také mohou volat na informační linku 800 888 400.

13:20 - „Nikdy neříkal nic o tom, že by měl zbraň. Občas jsme si chodili zastřílet na střelnici, celá firma,“ řekl České televizi zaměstnavatel střelce Aleš Zygula.

12:57 - Policie pracuje na identifikaci obětí, totožnost některých obětí už zná. Na místě jsou podle policejní mluvčí Pavly Jirouškové i krizoví interventi, kteří jsou připraveni poskytovat pomoc.

12:40 - Podle policie měl střelec trestní minulost násilného charakteru a drobné krádeže. Měl celkem tři záznamy.

12:27 -  Primátor Ostravy Tomáš Macura kontaktoval premiéra Andreje Babiše ohedně vyhlášení státního smutku. Město památku obětí střelby uctí zhasnutím všech světel, která osvěcují dominanty města.

Foto: Vladimir Pryček, ČTK

Policisté včetně speciálních jednotek zasahovali ve Fakultní nemocnici Ostrava.

12:25 - „Ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz a pomocný biskup Martin David vyzývají věřící k modlitbě za oběti střelby a pozůstalé. Za oběti bude ve středu 11. prosince v 16 hodin sloužena mše svatá v nemocniční kapli Fakultní nemocnice. Mši svatou bude sloužit pomocný biskup Martin David,“ uvedl mluvčí ostravsko-opavské diecéze Pavel Siuda.

12:20 - „Je potřeba vnímat psychiku lidí a přemýšlet o tom, jestli z toho vyvodit nějaká opatření, ale v tuto chvíli nejsem schopen to formulovat. Žádné nebezpečí nehrozí. Považuji to za změnu psychiky toho člověka,” uzavřel premiér.

Ministr vnitra Jan Hamáček a ředitel krajské policie Tomáš Kužel o střelbě v Ostravě. Zdroj: Česká televizeVideo: Česká televize ČT24

12:17 - Babiš ocenil práci policie, která podle něj reagovala rychle.

12:15 - Pachatel se podle premiéra léčil v nemocnici. „Zjišťuje se, jestli kvůli jeho zdravotnímu stavu došlo k nějaké reakci a změnila se mu psychika, ale jsou to zatím spekulace,” řekl Babiš.

12:12 - Střelec po činu odjel za svou matkou. „Jeho matka spolupracovala s policií. Přišel domů a oznámil, že zastřelil lidi a jde se zastřelit.” uvedl premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci před tím, než odlétl do Ostravy.

11:54 - Jeden ze dvou těžce zraněných lidí po tragické střelbě v ostravské nemocnici je v kritickém stavu. ČTK to řekl ředitel záchranné služby Roman Gřegoř.

11:32 - Policie stále pracuje na identifikaci těl, kriminalističtí technici se teprve nyní dostali na místo. „Všechny oběti byly dospělí, byli to pacienti, kteří čekali v čekárně. On prostě přišel na místo a vykonal své dílo. Byla to česká devítimilimetrová zbraň,“ řekl ředitel policie Tomáš Kužel.

Foto: Lukas Kabon, Reuters

Policisté při zásahu u Fakultní nemocnice v Ostravě

11:25 - Podle informací reportéra Novinek přímo na místě se muž zastřelil u rekreačního areálu poblíž restaurace Loděnice na břehu řeky Opavy.

Policie uzavřela celé okolí několika set metrů od místa, kde auto s tělem střelce našla. To se nachází za horizontem a není na něj od uzavřené zóny vidět.

11:23 - Všichni oběti střelce jsou pacienti, kteří byli v čekárně na traumatologii.

11:18 - Muž měl nelegálně drženou zbraň ráže 9 mm, řekl krajský policejní ředitel Tomáš Kužel. Muž se zastřelil poté, co nad sebou viděl vrtulník.

11:08 - Na střelbu v ostravské nemocnici už reagují i politici v Bruselu. „Tragická událost z Ostravy ovlivnila začátek dnešního zasedání Rady ministrů pro sociální věci a zaměstnanost v Bruselu. Finské předsednictví společně s dalšími členskými státy EU a Evropskou komisí kondolují Česku,” naspal na svůj Twitter český velvyslanec při Unii Jaroslav Zajíček.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Po střelbě v ostravské fakultní nemocnici policisté evakuovali část personálu i pacientů.

10:58 - Pražská policie zvýšila počet hlídek v okolí pražských nemocnic, nasadila policisty vybavenými balistickou ochranou a dlouhými zbraněmi. „Zároveň kontaktujme nemocnice, informujeme je o situaci a žádáme, aby při jakémkoli podezření volali linku 158,” uvedl mluvčí Jan Daněk.

10:39 - Podle informací Novinek pachatel spáchal sebevraždu. Těsně před zásahem policie se střelil do hlavy.

Pachatel střelby v Ostravě si před zásahem policie prostřelil hlavu

Krimi

10:30 - Policie už vyslechla muže, po němž původně pátrala. Jednalo se o svědka události.

10:25 - Podle aktuálních informací zdroje Práva pachatel zastřelil přímo na místě v čekárně traumatologie pět lidí, šestý člověk, který utrpěl průstřel hrudníku, následně zemřel na operačním sále.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa činu před nemocnicí v OstravěVideo: Reuters

Další osoba utrpěla průstřel hlavy a po operaci je v kritickém stavu na jednotce ARO Fakultní nemocnice v Ostravě, postřeleni pak byli ještě dva lidé, jsou rovněž po operaci a mimo ohrožení života.

Celkem tedy pachatel střelil devět lidí, z toho šest mužů a tři ženy.

10:15 - V souvislosti se střelbou policie pátrá po nebezpečném ozbrojeném pachateli, který se pohybuje ve stříbrno-šedém vozidle Renault Laguna 9T57401.

Foto: Policie ČR

Muž podezřelý ze střelby v nemocnici.

10:12 - Krajský policejní ředitel Tomáš Kužel potvrdil Právu šest obětí střelby a dva zraněné. Do nemocnice se už začínají vracet někteří pacienti.

10:08 - Pachatel střelby je podle policie na útěku. Zná jeho identitu i popis jeho auta, je zřejmě stále ozbrojen.

9:53 - Policie k fotografii muže, kterou ráno zveřejnila, uvedla, že jde o svědka. „Jedná se o důležitého svědka události, ale v tuto chvíli pracujeme s jinou verzí a pátráme po jiné osobě. Děkujeme za pochopení.“ Policie zveřejnila i jeho fotografii, později ji z pátrání stáhla.

9:45 - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v současné době není v Česku, ale v Rijádu v Saúdské Arábii. Ihned však svou cestu zrušil a večer bude zpět v zemi a zamíří rovnou do Ostravy. „Sejdu se s ředitelem vedení nemocnice, jsem s ním v kontaktu po telefonu. Jeden z těžce zraněných má průstřel hrudníku a druhý průstřel hlavy,“ řekl Novinkám ministr Vojtěch.

9:43 - Prezident Miloš Zeman vyjádřil soustrast pozůstalým po obětech dnešní střelby. Poděkoval všem, kteří pomáhají.

9:40 - Premiér Andrej Babiš uvedl, že mezi oběťmi jsou lidé z čekárny. Pachatel podle něj střílel zblízka, mířil na hlavu a na krk.

BEZ KOMENTÁŘE: Situace před ostravskou nemocnicí Zdroj: aktu.czVideo: Aktu.cz

9:37 - Policejní prezident Jan Švejdar zopakoval, že nemá informace o šesti mrtvých, ale pouze o čtyřech.

9:36 - Podle informací Práva se střílelo na oddělení traumatologie.

9:29 - Ostravané na sociální síti řeší celou situaci a snaží se policii pomáhat. „Pracuje tam od mého otce žena, právě mi napsala, že je tam šest mrtvých,“ píše jedna z Ostravanek na Facebooku ve skupině Ostrava. Lidé zde řeší také to, že měl pachatel z polikliniky fakultní nemocnice odejít a odjet tramvají. Lidé zde píší, že muž se měl pomstít, jelikož mu zemřelo u porodu dítě. Objevují se zde ale i další informace.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Speciální jednotka v Ostravě.

9:27 - Premiér Andrej Babiš potvrdil, že po střelbě ve FN Ostrava zemřeli i dva těžce zranění. Obětí je tedy šest. Premiér zrušil svůj program a míří do Ostravy.

9:23 - Policie po střelbě v ostravské nemocnici posiluje dohled nad vybranými měkkými cíli po celé republice. Veřejnost požádala o trpělivost a ohleduplnost.

9:20 - „Nemůžu teď nic potvrdit,“ komentoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) počet obětí. Podle Vondráka je šest obětí, policie hovoří o čtyřech.

Foto: Aleš Honus, Právo

Policie před ostravskou nemocnicí.

9:17 - Žádáme veřejnost o pomoc při pátrání po pravděpodobném podezřelém. Zároveň vyzýváme k maximální možné obezřetnosti.

9:15 - Do Ostravy míří ministr vnitra Jan Hamáček.

9:13 - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch řekl, že na místě střelby zemřeli čtyři lidé a další dva zemřeli po operaci v nemocnici.

9:09 - Celý prostor před poliklinikou je podle reportéra Novinek obehnán policejní páskou. Policisté postupně vyvádějí z budovy pacienty i personál. Ti čekají v přistaveném hasičském autobusu.

9:01 - Hejtman moravskoslezského kraje Ivo Vondrák České televizi řekl, že obětí střelby je šest. Svolává před nemocnici jednání krizového štábu.

9:00 - Ředitel nemocnice Jiří Havrlant pro Českou televizi řekl, že areál je neprodyšně uzavřen.

8:58 - Policejní prezident Jan Švejdar potvrdil čtyři mrtvé a dva zraněné. Letí na místo.

8:55 - Policie hledá kvůli střelbě ve FN Ostrava 180 centimetrů vysokého muže v červené bundě.

Střelba v nemocnici se ozvala v 7:19, první hlídka byla na místě v 7:24. Na místo okamžitě vyjela zásahová jednotka a místo i okolí uzavřela. Premiér Andrej Babiš potvrdil, že zemřelo šest lidí.

V ostravské nemocnici se střílelo, šest mrtvých

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám