Hlavní obsah

Kauza Vidkun je vykonstruovaná, jednal jsem v souladu se zákonem, řekl Kadlec

Právo, Petr Marek
Olomouc
Aktualizováno

Bývalý náměstek olomouckého krajského policejního ředitele Karel Kadlec v úterý popřel, že by v kauze Vidkun, kterou začal rozplétat senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě, vynášel informace podnikateli Ivanu Kyselému, jak mu klade za vinu obžaloba. Odmítl také, že by při šetření konkrétních kauz plnil Kyselého instrukce.

BEZ KOMENTÁŘE: Olomoucký krajský soud začal rozplétat korupční kauzu VidkunVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Před soudem stojí bývalý olomoucký hejtman za ČSSD Jiří Rozbořil (60), někdejší šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj (48), bývalý náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec (47) a vlivný podnikatel Ivan Kyselý (61). Všichni vinu od počátku popírají. Kyselý se úterního jednání nezúčastnil. Omluvil se ze zdravotních důvodů.

Petrůj a Kadlec čelí obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby. Kadlec navíc z přijetí úplatku. Rozbořil je obžalován z podplácení, Kyselý z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby. Kromě Kyselého, jenž nadále podniká v realitách, všichni obvinění změnili své profese.

Kauzu Vidkun jako takovou označil Kadlec za vykonstruovanou s tím, že měla sloužit nejen k jeho odstranění z funkce, ale i k odstranění tehdejšího policejního prezidenta.

Soud zprostil obžaloby policistu Vokála viněného z vyzrazení razie v kauze Vidkun

Domácí

„Nic z toho, o čem žalobce mluvil, tedy zákony, předpisy, paragrafy, jsem neporušil. Žádné služební informace jsem nepoužil k svému prospěchu, ani k prospěchu nikoho jiného. Nepřijal jsem ani žádný úplatek, o tom nemůže být ani řeč. K své práci jsem přistupoval nestranně s cílem padni komu padni,“ prohlásil u soudu Kadlec.

Přiznal však, že se s Kyselým scházel a bavil se s ním i o trestních věcech, které byly v průběhu řízení. To se týká i dalšího obžalovaného, bývalého olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila, který se zpovídá z podplácení. „To je při policejní práci běžné. Říkal jsem však jen to, co nemohlo ohrozit účel trestního řízení. Všechno mělo svůj logický a zákonný důvod. Abych se něco dověděl, musím především něco říct. V opačném případě bych nezjistil vůbec nic. Klíčové v debatách s tou či jinou osobou v této souvislosti je, o jaký zájem v dané věci jde. Vyhodnotit to však může jen policista,“ vypověděl někdejší náměstek.

Foto: Petr Marek, Právo

Jiří Rozbořil (vpravo), Radek Petrůj (třetí zprava) a Karel Kadlec (pátý zprava) u olomouckého krajského soudu.

Se spoluobžalovanými prý mluvil právě proto, a platí to podle něj o všech devíti kauzách, že toho o nich policisté hodně věděli. „Na tom není nic nelegálního, počítají s tím i interní předpisy policie a dělá to každý kriminalista,“ tvrdil Kadlec.

Kyselého označil za dlouholetého kamaráda. „Byl v zájmovém prostředí, kterého se týkala má práce. S tím jsem nemohl nic dělat. Není důvod to však chápat jako střet zájmu. Kdyby byl obviněný, nebo obžalovaný z nějaké trestné činnosti, bylo by to něco jiného. Za léta, co se známe, jsem si ověřil, že je čestný člověk. Přinesl mi i celou řadu zásadních informací, které byly mým útvarem prověřeny a ukázaly se jako validní. Nehrál jsem s ním žádnou hru. On si byl vědom, že jsem policista. Samozřejmě jsem však k němu nemohl být upřímný ve všem. Nemohl jsem totiž rezignovat na svou práci policisty. Musel jsem s ním občas pracovat jako s informátorem, byť to nebylo stvrzeno úředním záznamem. Nikdy mě ale ničím neúkoloval a já nikdy neplnil žádné jeho instrukce,“ zdůraznil Kadlec.

Kontakty z Rozbořilem vyplynuly, jak uvedl, z jeho služební funkce. „On byl hejtman, já náměstek. Potkali jsme se jen párkrát, vykáme si,“ řekl k tomu.

Vinu odmítli

Obžalobu v plném rozsahu odmítli i Petrůj a Rozbořil. „Informace z trestních řízení jsem Kadlecovi skutečně poskytoval záměrně stejně jako ostatní kolegové. Bylo to na každodenních poradách,“ uvedl a vzápětí popřel, že by to bylo s cílem, jak tvrdil žalobce, aby je Kadlec dál posouval ke Kyselému. Stejně tak odmítl, že by si tak zajistil setrvání ve funkci. „Mé pracovní hodnocení bylo výborné, výsledky hospodářské kriminálky nadstandardní. Proto jsem nic takového nepotřeboval. Ani jsem žádné úkony neprováděl účelově a nijak nemařil šetření inkriminovaných kauz,“ dodal Petrůj.

Rozbořil se vyjádřil pouze ke kauze týkající se vyšetřování kolem jezdeckého areálu s tím, že ostatní body obžaloby se ho prakticky netýkají. „Jediná moje vazba je, že jsem stál u myšlenky zrodu tohoto areálu. Moje dcera jezdila na koni. V té době jsem ale nebyl politicky činný ani nijak vázaný na město či kraj. Nebyl jsem tam ani majetkově vázán,“ uvedl a odmítl, že by Kadlece požádal, aby na kauzu, která jej osobně zajímala, dohlédl. „Nic jsem neovlivňoval. Suše jsem mu řekl, že je tam problém a že se to zdržuje,“ hájil se Rozbořil.

Kadlec byl kvůli kauze Vidkun propuštěn, přičemž výpověď neúspěšně napadal u soudů. Petrůj byl postaven mimo službu, Rozbořila stála kauza politickou kariéru.

Detektiv vyzradil operaci Vidkun, dostal podmínku

Krimi

Případ podle obžaloby odkrývá korupční vztahy mezi policií, podnikateli a správou. Policejní náměstek Kadlec měl vlivnému podnikateli Kyselému pravidelně a účelově poskytoval informace z devíti trestních řízení. Informace o nich získával mimo jiné i od svého podřízeného Petrůje. Šlo například o kauzy olomouckého akvaparku, HC Olomouc, závodiště Lazce, ale i o kauzu Tesco SW, které měly zůstat utajeny.

„Kadlec s Kyselým je zneužívali k jejich společnému prospěchu a ke škodě jiných osob. Kyselý Kadlecovi přímo dával instrukce, jak při šetření kauz postupovat. Výsledkem bylo maření řádného a nestranného odhalování trestné činnosti, a to po dobu minimálně jednoho roku,“ zdůraznil v hodinovém přednesu obžaloby státní zástupce.

Kadlec se podle něj navíc svým nezákonným jednáním snažil také prostřednictvím vlivných lidí, například Rozbořila nebo bývalého ministra vnitra Ivana Langra (ODS), zajistit, že nebude odvolán z funkce.

V korupční kauze Vidkun padla po letech obžaloba

Krimi

Případ má u soudu probíhat až do 7. května, předseda senátu Martin Lýsek nařídil 21 jednacích dnů hlavně s ohledem na rozsah dokazování. Spis má podle něj 16 524 listů a přes 40 příloh, z nichž každá zabírá jednu krabici. Po výsleších obžalovaných, které jsou naplánovány na tento týden, přijdou v březnu na řadu svědci. Těch je několik desítek.

Vše vypuklo 13. října 2015 policejní razií na několika místech v Olomouci. Policie tehdy prováděla domovní prohlídky a zadržela či předvedla několik lidí včetně bývalého ministra vnitra Langera. Ten ale v případu obviněn není. Rozbořil byl stíhán na svobodě, Kyselý, Kadlec a Petrůj strávili tři měsíce ve vazbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám