Hlavní obsah

Olešnici zasáhlo malé tornádo

– Olešnice • Aktualizováno

Olešnici u Blanska v úterý ve večerních hodinách zasáhla silná větrná smršť. Větrný vír s parametry tornáda napáchal značné škody, trhal střechy a způsobil i pád stromu na silnici.

Článek

V Olešnici zasahovaly tři jednotky hasičů. „V obci byla z jednoho domu stržena střecha, popadala krytina. Smršť také vyvrátila strom,“ řekl Novinkám mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Vzdušný vír poškodil střechy 15 domů, řekl ČTK olešnický starosta Zdeněk Peša.

Tornádo poškodilo mimo jiné střechu kulturního domu a střechy rodinných domků. Největší škody jsou v ulici Dolní Vejpustek, kterou před několika lety postihla povodeň. Podle Haida vichr také zvedl hladinu místního potoka a na toku byl vyhlášen první stupeň povodňové aktivity.

"Někde přišly střechy o tašky a hřebenáče, asi nejvíce je poškozen dům, který přišel o svoji plechovou střechu. Vzdušný vír jí odmrštil na střechu sousedního objektu," dodal starosta.

Peša zdůraznil, že tornádo je pro Olešnicko naprosto nevídaným úkazem. Podle něj trval vzdušný vír poměrně dlouho. Byl jasně patrný a zaznamenalo jej více občanů. Ve středu hned od rána začne oprava poničených střech.

Záběry ničivé smršti z mobilního telefonu zaslala Novinkám čtenářka.

Reklama

Výběr článků

Načítám