Hlavní obsah

Oheň jim vzal dům i zvířata. Stačil zkrat na prodlužovací šňůře

Právo, Jiří Tomaškovič
Nový Jičín

Na tu noc Mikulenkovi ze Žiliny u Nového Jičína do smrti nezapomenou. Když šli v pondělí 29. října kolem půlnoci spát, netušili, jak moc se jim za chvíli změní život. Po hodině spánku vzbudilo Jiřího Mikulenku hlasité bouchání na dveře. „Byl to soused a křičel, že nám hoří barák,“ líčí Mikulenka.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Jiří Mikulenka před ohořelým domem, který vypadá zvenčí opravitelně. Zdi jsou ale nasáklé vodou a mráz zřejmě dílo zkázy dokoná.

Článek

Okamžitě probudil manželku se synem a utekli na dvůr. Tam už jen přihlíželi, jak jim plameny požírají dům i hospodářskou budovu, v níž umíraly slepice a krůty. „Nešlo nic dělat. Oheň se šířil strašně rychle. Po chvíli chytly tašky na střeše a bylo po baráku,“ vypráví Mikulenka.

Co nevzal oheň, to poničil kouř a voda. Té do domu hasiči nastříkali osm cisteren. „Zkázu dokončí mráz. Většina stěn je z vepřovice a voda se do nich vsákla. V zimě to zamrzne a může se klidně stát, že na jaře už budou z domu jen trosky. Hasiči i statik doporučují dům zbourat,“ upozornil předseda osadního výboru v Žilině u Nového Jičína Jaroslav Perútka.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Tady to začalo. Jiří Mikulenka ukazuje do míst, kde stával mražák, od něhož se plameny rozšířily na dům i hospodářské stavení.

Právě on stojí v čele sousedské pomoci. „Sami jsme si podobnou tragédii prožili před třemi lety, kdy nás postihly rozsáhlé povodně. Dobře si pamatujeme, že jsme byli rádi za každou pomoc,“ vzpomíná Perútka. Proto ho vůbec nepřekvapilo, že za ním lidé z obce začali sami chodit a nabízet peníze. „Věděli jsme, že Mikulenkovi nemají dům pojištěný, a tak jsme se na osadním výboru a také s lidmi z obce dohodli, že uděláme sbírku,“ dodává Perútka.

S tou pomáhá také město Nový Jičín a humanitární organizace Adra. „Je to lidské neštěstí. Hned jak jsme se to ráno dozvěděli, začali jsme se bavit o tom, jak těm lidem pomoci. Dohodli jsme se s Adrou, že založíme účet, na který budou moci lidé přispívat. K tomu v Žilině zřídíme kasičku pro přímou pomoc. Na radě města navíc navrhnu, abychom postižené rodině schválili dar v hodnotě 20 tisíc korun,“ prozrazuje starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák (ČSSD). Číslo účtu, na který lze Mikulenkovým přispívat, je 94279427/0300, variabilní symbol: 890.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ohořelá televize v nově opraveném obývacím pokoji.

Ani čtrnáct dní po požáru, který vznikl zřejmě po zkratu na prodlužovací šňůře, ve které byl zapojen mrazák, nejsou Mikulenkovi úplně srovnaní s tím, že přišli o domov.

„Nezbylo nám vlastně skoro nic. Trocha nádobí a pár dalších věcí k tomu. Všechno ostatní je zničené,“ prozradila Tereza Mikulenková.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Tady to začalo. Jiří Mikulenka ukazuje do míst, kde stával mražák, od něhož se plameny rozšířily na dům i hospodářské stavení.

Všichni tři nyní bydlí u sousedů. „Lidé jsou skvělí. Nabízeli nám přístřeší i pomoc,“ svěřuje se bývalý tesař Jiří Mikulenka. Před dvěma lety onemocněl neuroboreliózou a je bez práce. „Nemůžu pracovat, nikdo mne nezaměstná, každý den beru spoustu prášků proti bolesti. A teď ještě tohle,“ povídá Mikulenka.

Reklama

Výběr článků

Načítám