Hlavní obsah

Odvolací soud vrahovi zpřísnil trest o tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský vrchní soud ve středu zpřísnil o tři roky trest za loupežnou vraždu čerpadlářky ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku. V odvolacím řízení tak udělil 20letému Petru Demelovi z Chocně výjimečný trest 17 let vězení. Odsouzený se k vraždě nikdy nepřiznal, svaloval ji na komplice.

Foto: Drahomíra Valentová

Dobrý plakát je jako pozvánka k nepřehlédnutí.

Článek

Mladý muž zřejmě stráví za mřížemi asi osmnáct a půl roku, neboť se mu připočtou dřívější podmíněné tresty. "Bylo naprosto jednoznačně prokázáno, že poškozenou usmrtil právě Demele," prohlásil předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

"Odsoudili ho bez jediného přímého důkazu," míní naopak otec Demeleho, jehož matka po vynesení rozsudku plakala.

Ženu mlátili rukojetí nože

Čtrnáctiletý trest dostal odsouzený od trestního senátu královéhradeckého krajského soudu loni v říjnu. Podle rozsudku přepadl na podzim 2001 se svým známým, stejně starým Janem Dlouhým, čerpací stanici ve Vysokém Mýtě. Jako obsluha tam pracovala 44letá žena, kterou Demele několikrát udeřil rukojetí nože do hlavy a pokusil se ji svázat kabelem od počítače. Napadená se ale bránila, a tak ji Dlouhý praštil do hlavy lahví.

Podle obžaloby oba lupiče vyrušila dvě přijíždějící auta, Dlouhý tedy vyšel odlákat pozornost řidičů. Mezitím Demele bodl pumpařku nožem do hrudníku. Žena následkům zranění na místě podlehla.

Soud trestal na základě výpovědi nepřímého svědka

Demele i Dlouhý si jako lup odnesli osm tisíc korun a několik drobností. Po jejich pozdějším zadržení se k loupeži přiznali, ale vraždu sváděli jeden na druhého.

Soud nižší instance ale na základě výpovědi klíčového svědka, kterému se oba mladíci měli s průběhem přepadení svěřit, za vraha označil právě Demeleho. Dlouhý tehdy dostal šest let za loupež.

Proti říjnovému rozsudku se odvolal jak Demele, tak i státní zástupkyně, která pro něj požadovala výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám