Hlavní obsah

Odposlechy někdo zpracoval na novou realitu, vzkázal soudu exprimátor Bém

Praha

Někdejší pražský primátor Pavel Bém (ODS) vzkázal soudu, že v médiích zveřejněné odposlechy s Mazánkem a Kolibříkem jsou falzifikát a vznikly s cílem ho poškodit. Bém měl v pátek svědčit v kauze vynesení těchto odposlechů z Bezpečnostní informační služby (BIS), omluvil se ale kvůli zahraničnímu pracovnímu jednání. Obžalobě čelí bývalý zpravodajec Jan Petržílek a někdejší vrcholný politik Vít Bárta (Věci veřejné).

Foto: Archiv, Právo

Pavel Bém

Článek

Odposlechy Béma s lobbistou Romanem Janouškem, které naznačují Janouškův vliv na kroky hlavního města za Bémova vedení, zveřejnila v březnu 2012 Mladá fronta Dnes.

Muži se v nich vzájemně oslovují „Mazánku“ či „Kolibříku“. Státní zástupce Michal Muravský tvrdí, že o obstarání nahrávek požádal Petržílka v roce 2009 Bárta, který tehdy šéfoval bezpečnostní agentuře ABL.

Soud začal projednávat obžalobu na exministra Bártu. Veřejnost do síně nesmí

Krimi

Petržílek Bártovi podle obžaloby následně předal 159 audiozáznamů, jež byly v režimu „důvěrné“.

„Odposlechy jsou smyšlenou, uměle vykonstruovanou realitou s jediným cílem mě osobně poškodit, což se také stalo,“ uvedl Bém v prohlášení zaslaném pražskému městskému soudu.

Podle něj mají základ ve skutečných odposleších BIS, které „někdo dovedně zpracoval na novou realitu“ a které někdo musel vynést či zcizit a poskytnout Bártovi.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bývalý poslanec a předseda Věcí veřejných Vít Bárta přichází k Městskému soudu v Praze.

Bém také připomněl, že odposlechy Mazánka s Kolibříkem se v médiích objevily krátce před vyhlášením rozsudku, který Bártu nepravomocně uznal vinným z podplácení poslanců jeho strany.

Podle exprimátora toto načasování rozhodně nebylo náhodné.

„Odposlechy dramaticky ovlivnily můj život, ale je to realita, která je pro mě historií. Za tyto změny jsem v konečném důsledku vděčný a rád,“ uzavřel.

Bárta neuspěl se stížností, chtěl 20 milionů Kč od státu za stíhání

Krimi

Soud následně přečetl výpověď, kterou dříve poskytl policii Janoušek. Ten vyšetřovatelům hned v úvodu sdělil, že po operaci hlavy může být jeho schopnost vybavit si určité skutečnosti omezená.

Dále uvedl, že zveřejnění odposlechů změnilo jeho profesní i soukromý život a že od té doby trvající zájem médií o jeho osobu je mu nepříjemný.

Do zveřejnění odposlechů prý nevěděl, že je předmětem zájmu BIS. Petržílek i Bárta vinu popírají. Za zneužití pravomoci a ohrožení utajované informace hrozí dva až osm let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám