Hlavní obsah

Bárta neuspěl se stížností, chtěl 20 milionů Kč od státu za stíhání

– Brno

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost bývalého ministra dopravy Víta Bárty, který žádal od státu 20 milionů korun jako náhradu nemajetkové újmy způsobené trestním stíháním. Bárta čelil obžalobě z toho, že dal úplatek dvěma stranickým kolegům, justice mu však vinu neprokázala. Stručné usnesení je dostupné v databázi ÚS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Bárta u soudu

Článek

O nároku bývalého šéfa strany Věci veřejné rozhodly pražské soudy pravomocně tak, že je promlčený. S dovoláním k Nejvyššímu soudu Bárta neuspěl, stejně jako nyní s ústavní stížností. Šestiměsíční promlčecí lhůta podle ÚS není protiústavní a poskytuje dostatečný časový prostor k uplatnění nároku.

Bývalý vrcholný politik byl zproštěn po dvouletém stíhání. V souvislosti s kauzou rezignoval na funkci ministra. V trestním řízení se hájil tím, že peníze poskytnuté tehdejším poslancům Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí byly půjčky, nikoliv úplatky, kterými by si chtěl zajistit loajalitu spolustraníků.

Vít Bárta jde před soud kvůli odposlechům s Kolibříkem Bémem a Mazánkem Janouškem

Krimi

Rozsudek, který Bártu zprostil obvinění z korupce, nabyl právní moci v březnu 2013. Nárok na odškodnění vůči státu uplatnil politik až v dubnu 2014, čímž podle soudů překročil šestiměsíční promlčecí lhůtu. Bárta označoval uplatněnou námitku promlčení za nemravnou.

Bárta dostal už dříve od ministerstva spravedlnosti 335.000 korun jako náklady na právní zastoupení v trestní kauze, úřad se mu také omluvil. Muž však ještě zažaloval stát o více než 23 milionů korun. Dvacet milionů chtěl za zásah do svého osobního i politického života, další tři miliony požadoval za nesprávný úřední postup po pravomocném zproštění obžaloby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám