Hlavní obsah

Odposlechům se Redlovi lidé bránili. Amatérsky, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důkazy na zlínského podnikatele Michala Redla a další obviněné v kauze pražského dopravního podniku (DPP) vyplynuly mj. z policejních odposlechů. Skupina se jim bránila různými způsoby, podle odborníka však volila amatérské postupy. Právě ty mohly pomoct k jejich dopadení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michala Redla přivádí eskorta k soudu.

Článek

Když Redl se svými lidmi domlouval další kroky ve věci korupce na DPP, dával si dobrý pozor, aby rozhovory nezachytily policejní odposlechy. Podle odborníka Jiřího Schmidta ale skupina dělala chyby.

Jedna krabička a doba půl hodiny na provedení kontroly místnosti je naprostý nesmysl
Jiří Schmidt, odborník na odposlechy

„Je to amatérismus. Měli detektor odposlechů a předpokládali, že by někde mohl být umístěný rádiový odposlech. Jedna krabička a doba půl hodiny na provedení kontroly místnosti je naprostý nesmysl,“ sdělil Právu Schmidt ze společnosti Probin, která se zabývá ochranou proti odposlechům.

Redl měl Hlubučkovi najmout PR poradce, ten to odmítá

Krimi

Reagoval tak na postup obviněných a slova Pavla Kosa, který podle policejního usnesení chtěl technicky zdatného spolupracovníka, který „udělá bzzz, bzzz, někde tady si dá půlhodinku a proleze to“. Taková doba je ale pro odhalení profesionální práce podle Schmidta nereálná.

„Nám to trvá ve dvou až třech lidech řádově dvě hodiny, záleží, kolik je tam vybavení, jaký je nábytek, jestli je tam například knihovna a další,“ dodal.

Podle vyšetřovatelů je zřejmé, že někteří členové skupiny měli zkušenosti s policejními postupy – používali zašifrované telefony, prováděli pravidelné bezpečnostní prohlídky místností a podobně. Přesto byl postup i podle policistů laický.

Výplatu úplatků hodili na Redlova řidiče

Krimi

„Mezi základní laická opatření proti prostorovému odposlechu, která členové organizované zločinecké skupiny užívali při svých osobních jednáních v Redlem, patřilo úmyslné zvyšování hlasitosti televizoru, odkládání mobilních telefonů do jiné místnosti, šeptání, zapisování názvů obchodních společností na tabulky,“ stojí v usnesení.

Podle Schmidta je nejdůležitější, ale nejnáročnější ochranou fyzická prohlídka. „Trvá nejdéle, ale ať máte detektory, jaké chcete, tak pokud jste flákač, tak nemáte šanci nic najít,“ vysvětlil.

Během prohlídky je nutné rozebrat veškerý nábytek i zařízení v místnosti.

„Když máme vyšší stupeň prohlídky, tak dochází k monitorování a kontrole místnosti výkonnou UV lampou, která odhalí problematická místa – přemalovanou stěnu nebo setřený prach,“ uvedl. Účinná je podle něj také termokamera, která umožní vyhledávat změny teplot.

Policie musí mít povolení

Když vyšetřovatelé odposlechy v konspiračních bytech prováděli, museli je mít povoleny od soudu. „Trestní řád vymezuje možnosti odposlechů, například když se jedná o zločin, kde je horní hranice nejméně osm let,“ konstatoval advokát Jan Černý.

Fiala uvedl Balaše do funkce. Chci stabilizovat školství, řekl nový ministr

Domácí

„Policie průběžně vyhodnocuje, zda je odposlech konkrétního subjektu stále nutný a jsou i nadále získávány významné skutečnosti pro konkrétní trestní případ. A že jiným způsobem důkazy získávat nelze,“ popsal.

Jakmile už v prostorovém odposlechu není potřeba pokračovat, tak ho policie musí ihned ukončit. Naprosto nepřípustné jsou pak podle advokáta Černého odposlechy mezi obhájcem a obviněným.

„Pokud v rámci odposlechů získá policie komunikaci mezi nimi, potom takový materiál musí bezodkladně zničit, a ani poznatky z tohoto hovoru nesmí při vyšetřování použít,“ doplnil s tím, že policii přesto takto zajištěné informace mohou hodně napovědět.

Gang používal šifrované mobily. Měl ho i Gazdík

Domácí

Pronést odposlouchávací zařízení do Redlova bytu nemuseli přímo policejní technici. Podle Schmidta to mohl udělat i někdo zevnitř zločinecké skupiny.

„Z pohledu policie nechcete riskovat, ale pokud máte nalomeného jednoho zločince, tak ten to tam donese. Druhým způsobem je například vyhodit elektřinu v domě a pak udělat kontrolu jističů. Za tímto účelem tam vyšlete svého specialistu, který tam něco namontuje,“ uvedl.

Nejspolehlivější proti odposlechům je komora

Jiné než policejní odposlechy nejsou legální. Přesto je možné na internetu volně najít štěnice v podobě například elektrických prodlužovaček, adaptérů nebo zařízení, které stojí jen pár tisíc korun. Vypadají nenápadně a mnoho z nich podle odborníka na zpravodajskou techniku Jiřího Schmidta ze společnosti Probin funguje spolehlivě.
„V sobě mají zabudovaný GSM modul. Stačí malé zařízení a má to spolehlivý vysílač s dobrým dosahem. To je nejjednodušší věc, protože to má jednu výhodu – můžete je na dálku vypnout a zapnout. Má to SIM kartu, na kterou zavoláte a tím to i zvednete,“ popsal Schmidt.
Sofistikovanějším typem je pak rádiový odposlech, který vyžaduje v blízké vzdálenosti zaparkované vozidlo nebo pronajatý byt v okolí. „Ty mohou být úplně pasivní a nahrávají celý den do záznamníku s rádiovým modulem, na který o půlnoci zavoláte, a automat vám vysype, co se tam nahrálo,“ uvedl.
Svým klientům, mezi které patří jak soukromé firmy, tak orgány státní správy, jako nejspolehlivější ochranu proti odposlechům doporučuje využívání tzv. stíněných komor.
„V místnosti postavíte druhou místnost ze speciálně válcovaných plechů, vedou do nich masivní ocelové dveře, nemáte tam okna a všechny otvory, které do komory uděláte, jsou filtrovány. Dovnitř doporučujeme dát nábytek z průhledného materiálu,“ řekl Jiří Schmidt.
Jakmile se ocelové dveře zavřou, žádné signály neproniknou dovnitř ani ven.
Kriminální živly u jejich firmy však nepochodí. „Doba se u nás změnila a našimi klienty jsou významné společnosti, které s kriminálním světem rozhodně nemají nic společného. Chrání si informace,“ uzavřel Schmidt.

Reklama

Výběr článků

Načítám