Hlavní obsah

Odpálím ministerstvo jako bin Ládin, hrozil muž kvůli opatřením. U soudu přijal podmínku

– Praha

Muž, který se přiznal k tomu, že loni v září zaslal na ministerstvo zdravotnictví výhrůžný e-mail v souvislosti s tehdy zaváděnými protiepidemickými opatřeními, uzavřel ve čtvrtek dohodu o vině a trestu se státním zástupcem. Souhlasil s tříletým podmíněným trestem. Soud dohodu schválil, rozhodnutí je pravomocné.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Adam Špirko u soudu řekl, že činu lituje a že šlo o hloupost, která se nebude opakovat. Špirko byl odsouzen za vyhrožování teroristickým trestným činem, za které hrozilo tři až 12 let vězení.

Podle rozsudku muž loni 8. září napsal na e-mail ministerstva zdravotnictví zprávu, v níž uvedl, že pokud bude zavedena povinnost nosit roušky a pokud budou zavřeny obchody, „disponuje dostatečnými chemickými znalostmi”, díky nimž může v budově ministerstva způsobit „značné škody”.

Kvůli pandemii hrozil muž v Ostravě smrtí vládě, lékařům i učitelům

Krimi

V e-mailu Špirko psal například také o tom, že budovu „odpálí jako Usáma bin Ládin" či že jako první varování „bouchne jedna bomba v metru”.

„Trestní zákoník postihuje nikoli pouze realizaci takovéhoto jednání, ale už samotnou pohrůžku obsaženou v tomto e-mailu. To, co je kladeno panu obviněnému za vinu, není pokus o realizaci toho skutku samotného, ale dokonaný trestný čin ve smyslu předmětného vyhrožování,” konstatoval předseda trestního senátu pražského městského soudu Petr Blažek.

Když jsem se dočetl na internetu, že se nebudu moci najíst v restauraci ani si zajít do bazénu, tak mi ruply nervy.
Adam Špirko, obžalovaný

Muž se k činu doznal. Soudu ve čtvrtek řekl, že byl v době psaní e-mailu v nervovém vypětí a také pod vlivem omamných látek. „Když jsem se dočetl na internetu, že se nebudu moci najíst v restauraci ani si zajít do bazénu, tak mi ruply nervy,” popsal Špirko.

Uvědomuje si, že udělal hloupost. „Udělám všechno pro to, aby se to už neopakovalo,” dodal muž.

Ženský hlas hrozil bombou na nádraží v Praze, podezřelá skončila ve vazbě

Krimi

„Pan obviněný si uvědomil škodlivost svého jednání, prohlásil vinu, současně je možné konstatovat, že dosud žil bezúhonným životem, a lze tedy doufat, že nadále řádným životem žít bude, že se vyvaruje obdobných jednání do budoucna. V opačném případě by ho vzhledem ke schválené dohodě o vině a trestu čekal příště i přísnější trest. Toho si je zajisté dobře vědom,” uzavřel soudce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám