Hlavní obsah

Odložen případ zmizelého Chagallova obrazu ze sbírky Železného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kauza dva roky staré krádeže obrazu Marka Chagalla Jákobův žebřík ze sbírky europoslance Vladimíra Železného zůstane odložena. Žádná stížnost proti rozhodnutí o odložení nepřišla, řekl policejní komisař. Státní zástupce s jeho verdiktem souhlasí.

Foto: Táňa Pikartová

Štefan Andrássy nechal pro svoji zesnulou manželku Františku Hablavcovou postavit na Krásné Hôrce velkolepé secesní mauzoleum

Článek

Dílo v hodnotě 21 miliónů korun  zmizelo předloni v létě z pražské galerie Zlatá husa. Obraz ani zloděje se policii nepodařilo najít. Komisař proto  bezvýsledné vyšetřování koncem července uzavřel s tím, že se  sice trestný čin stal, nepodařilo se však vypátrat pachatele.

Žalobce policejní verdikt nezrušil, případ proto zůstal odložen, řekl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Martin Omelka. Podle komisaře jde pouze o administrativní odložení. V případě, že kriminalisté objeví jakékoli poznatky, které by mohly vést k objasnění případu, bude znovu otevřen a vyšetřování bude pokračovat.

Železný ohlásil zmizení Chagallova díla 29. července 2002.  Už po několika měsících se ale vyšetřování ocitlo ve slepé uličce. Ani za pomoci Interpolu se nepodařilo najít dílo ani záhadně zmizelého šéfa ochranky galerie, který měl ostrahu obrazů na starosti a ztratil se ve stejné době.

Kriminalisté případ evidovali jako podezření z krádeže. Přestože vyslechli řadu lidí včetně Železného, nedokázali přijít na způsob, jakým mohl být obraz ukraden. Ve hře bylo několik verzí. Podle první muž z ochranky obraz ukradl a zmizel i s ním. Druhá počítala s variantou, že šlo o fingovanou krádež. Podle další obraz v galerii vůbec nebyl, případně nemuselo jít o originál.

Jákobův žebřík je jedním z obrazů, kvůli nimž je Železný  stíhán pro podezření, že za ně státu nezaplatil při dovozu daň.  Podle policie koupil cenná díla v cizině Železný, do Česka je ale  dopravil jeho nyní spoluobžalovaný George Novotný. Čechoameričan,  jenž úřadům tvrdil, že jsou jeho. Novotný se do Čech stěhoval z ciziny, takže byl od poplatků osvobozen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám