Hlavní obsah

Obžalovaný: Rittigovo Monako, letadlo i hodinky za tři milióny jsou přidanou hodnotou

Právo, Radim Vaculík
Praha

V úterý se u hlavního líčení v kauze údajného tunelování firmy Oleo Chemical dostal ke slovu obžalovaný podnikatel Peter Kmeť. Právě jeho poradenská firma Cokeville Assets podle obžaloby zprostředkovala vyvedení 20 miliónů korun z Olea, přičemž tyto peníze měly údajně skončit na soukromých účtech lobbisty Ivo Rittiga.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaný Peter Kmeť

Článek

Kmeť v úterý u pražského městského soudu připustil, že s Rittigem řadu let spolupracuje, dokonce přiblížil i důvody, proč je pro něj kontroverzní podnikatel důležitý. A byly zajímavé.

„Pan Rittig je můj obchodní partner, se kterým jsem měl v letech 2006 až 2011 dost úspěšných obchodů v zahraničí. Měl pro mě a má dost velkou přidanou hodnotu v podobě řady kontaktů a také tím, že je to bohatý člověk. Jeho Monako, jeho letadlo, jeho hodinky za tři milióny, které nosí na ruce, to je ta přidaná hodnota, kterou já nemám,“ podotkl bez vytáček Kmeť.

Je to férový chlap, který to, co slíbí, dodrží.
Kmeť na adresu Rittiga

Narážel tím na skutečnost, že Rittig, který je v kauze také mezi obžalovanými, dlouhodobě žil v Monackém knížectví, kde měl donedávna i rezidenturu, navíc vlastní i soukromé letadlo.

Zkontrolovat, zda lobbista skutečně tak luxusní hodinky na ruce nosí, však zatím nelze, protože se nyní hlavního líčení neúčastní. Míní osobně dorazit až v okamžiku, kdy i jeho bude chtít soudní senát vyslechnout. Z celkem deseti obžalovaných se ale na řadu dostane až jako poslední. Hrozí mu přitom až desetiletý trest za zpronevěru a je obžalován i z praní špinavých peněz.

Rittigovi zaplatil kolem 200 miliónů

„Tím, kdo pro mě generoval největší zisk v zahraničí, byl právě pan Rittig. On se se mnou nechtěl vůbec bavit a označil mě za starého estébáka a komouše, já jeho za veksláka, ale prachy nesmrdí. A tak jsme generovali nakonec normální obchody,“ poznamenal na Rittigovu adresu Kmeť, který prý s lobbistou obchodoval jen v cizině, v ČR vůbec.

Když prý někdy v roce 2005 dokončili nějaký společný úspěšný obchod, tak Kmeť podle svých úterních slov Rittigovi navrhl, že by v jejich spolupráci rád pokračoval. „Můžeme, ale když si mám na tebe udělat čas a rezervovat čas, tak chci, aby tě to měsíčně něco stálo. Tak jsem použil typ smlouvy s nějakým měsíčním paušálem a s bonusy,“ vysvětloval u soudu Kmeť, co mu tehdy lobbista odpověděl a proč jeho firma Cokeville Assets následně hradila Rittigovi pravidelně milióny dolarů.

Kmeť upřesnil, že Rittigovi prý za smlouvy zaplatil postupně za několik let něco málo přes 200 miliónů korun, ale sám vydělal podle svých slov násobně víc.

A Rittiga se pak dokonce veřejně u soudu zastal: „Je to férový chlap, který to, co slíbí, dodrží. Podmínky takových obchodů ale stanovuje on, vydělal na nich víc než já. Ale já bych ty obchody bez jeho přispění a pomoci nikdy neudělal,“ dodal důrazně Kmeť.

Foto: Petr Horník, Právo

Obžalovaní v kauze Oleo Chemical u Městského soudu v Praze.

Rittig byl ale podle státního zástupce konečným adresátem zmíněných miliónů vyvedených z Oleo Chemical prostřednictvím údajně fiktivních faktur proplacených za nikdy neuskutečněné poradenské služby firmou Cokeville Assets vlastněnou právě Kmetěm.

Jenom jíška do polévky

Ten to ale u soudu odmítl s tím, že jeho byznys v ČR s Rittigem nijak nesouvisí. „Vůbec nechápu, jak se tady (u soudu – pozn. red.) mohl ocitnout. Vůbec tady o něj nejde, je zde jen jako jíška do polévky, na dochucení,“ poznamenal Kmeť. A stejně jako v předchozích dnech bývalí šéfové Olea Michal Urbánek a Kamil Jirounek odmítl, že by poradenské smlouvy byly jen tzv. naoko, prý právě naopak.

„Poradil jsem Urbánkovi, jakým způsobem by měla být fabrika (v Liberci) na biopaliva vybudována, a v ní i výrobu nového výrobku, který na českém trhu dosud nebyl,“ uvedl Kmeť s tím, že bylo navíc potřeba kvůli tomu vybudovat zcela nový trh.

Protože šlo prý o nejistý obchodní případ, rozhodl se ho realizovat přes svou zahraniční, nikoli standardní českou firmu. Samotné poradenství podle něj probíhalo vesměs v jeho pražské kanceláři, beze svědků, bez elektronické komunikace, protože tak to chtěl důvěrně řešit Urbánek.

Obžaloba je prý cirkus

„Moje role byla v tom udělat Urbánkovi opakovaně nalejvárnu,“ doplnil Kmeť s tím, že má výraznou zásluhu na tom, že Oleo získalo velké zakázky u státního ropného gigantu Čepro i u pražského dopravního podniku.

Své obvinění pak podnikatel jednoznačně odmítl, stejně jako celou obžalobu, kterou dokonce označil za cirkus. „Organizovaná skupina? Je to úsměvné, ale ne, když mi hrozí pět let žaláře. Kdybych do nějaké mocenské skupiny patřil, tak bych tady nebyl,“ uvedl Kmeť, který odmítl i roli jakéhosi zprostředkovatele mezi Oleo Chemical a Rittigem či nastrčeného bílého koně.

„Myslím si, že takový člověk je v nějaké sociální a finanční nouzi. Ale já ne. V ČR jsem si vydělal a zdanil nějaké desítky miliónů korun přes své poradenství. No a mé firmy v zahraničí jsou na tom řádově lépe. Takže mám takový majetek, že nemám potřebu někomu sloužit jako bílý kůň,“ konstatoval Kmeť.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám